VIDEO Iran: represiunea a îngenuncheat opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabăra reformistă pare să fi depus armele. Acţiunile de intimidare au dat roade.Protestele anti-Ahmadinejad sunt din ce în ce mai sporadice la Teheran. Unii dintre liderii opoziţei au abandonat lupta.

Mai citeşte şi:

VIDEO Miliţia iraniană, vinovată de moartea Nedei, tânăra devenită simbolul revoltelor
VIDEO Iranienii au manifestat din nou în centrul Teheranului, inspiraţi de Neda
Iranul declară că justiţia le va da o lecţie celor arestaţi în timpul protestelor
VIDEO Teheranul îşi retrage ambasadorul de la Londra

După cele mai agitate zece zile din istoria de 30 de ani a Republicii Islamice, atmosfera începe să se detensioneze. Epuizaţi după luptele sângeroase cu poliţia şi cu miliţiile Basij, şi dezorientaţi în lipsa unui adevărat lider care să-i coordoneze, suporterii lui Moussavi au renunţat să mai iasă pe străzi. De acum, se fac fel de de fel de speculaţii despre viitorul Iranului.

O ipoteză avansată este aceea că tabăra reformistă, condusă de Rafsanjani, Khatami şi Moussavi, va căuta să desfiinţeze funcţia de „lider suprem“, deţinută acum de Khamenei, după moartea acestuia (despre el se spune că este bolnav de cancer).

De ce doresc reformiştii eliminarea liderului suprem? În primul rând, pentru că limitează atribuţiile preşedintelui, care nu poate face mari schimbări, fără acordul superiorului său. Apoi, reformiştii sunt convinşi că prin eliminarea liderului suprem vor da o lovitură decisivă conservatorilor şi vor prelua mult mai uşor frâiele puterii.

Prima „dezertare“

Unul dintre cei trei candidaţi înfrânţi la alegerile prezidenţiale din Iran a cedat presiunilor şi şi-a retras contestaţiile privind modul de derulare a scrutinului, relatează Reuters.

Conservatorul Mohsen Rezaie, un fost membru al Gardienilor Revoluţiei, care s-a clasat pe a treia poziţie după alegerile din 12 iunie, a invocat condiţiile politice şi de securitate dificile din ţară pentru a-şi motiva decizia.

Între timp, autorităţile au început operaţiunile de manipulare a maselor. Ministrul iranian de Interne, Sadegh Mahsouli, a declarat ieri că „protestatarii“  au primit fonduri de la CIA şi de la membrii opoziţiei din exil.

La televiziunea de stat au început să fie prezentaţi aşa-zişi protestatari, care recunosc că au ieşit în stradă fiind influenţaţi de presa occidentală. Circa 25 de jurnalişti şi membri ai personalului administrativ de la cotidianul „Kalemeh Sabz“, aparţinând candidatului învins Mir Hossein Moussavi, au fost arestaţi de autorităţile iraniene.

Femeile, cele mai lovite

image

Ahmadinejad, comparat cu Hitler de iranienii din străinătate  Foto: AFP



Din prima zi a protestelor, iraniencele s-au aflat în linia. întâi.Au fost văzute ţinând piept miliţiilor islamice Basij şi indicând drumuri de scăpare manifestaţiilor bătuţi de poliţie, scrie „El Pais“. Alături de tineri, ele sunt cele care au cel mai mult de pierdut în actualul status quo.

Cu ce rămân iranienii de rând?

O altă întrebare care se pune acum este cu ce se vor alege iranienii după ultimele evenimente? Dacă unele voci sugerează că, scăpat de furia oamenilor, guvernul lui Ahmadinejad va fi şi mai dur de acum înainte, alţi analişti politici susţin contrariul. Ei sunt de părere că, speriaţi de revolta tinerilor, Khamenei şi Ahmadinejad vor renunţa la unele restricţii, permiţându-le oamenilor să mai „respire“.

Oricum, indiferent ce se va întâmpla, un lucru e sigur: Iranul nu va mai fi niciodată la fel după evenimentele post-alegeri. De ce? Pentru că mai multe bariere (proteste stradale, scandarea unor slogan împotriva regimului), considerate a fi de netrecut până acum, au fost distruse. 

Carnaj la Teheran

image

Iranienii liberi denunţă cenzura din ţara de baştină Foto: Reuters


Manifestanţii au încercat să se strângă din nou, ieri, în Piaţa Baharestan din Teheran, dar poliţia i-a atacat dur, potrivit unor postări pe Twitter. „Văd mulţi oameni cu braţe şi picioare rupte, cu capul spart. Este sânge peste tot“, scrie un utilizator.

image

Consider că este responsabilitatea mea să mă încurajez şi pe alţii să controlăm situaţia actuală.

image


Mohsen Rezaie
contracandidat
al lui Ahmadinejad











Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite