VIDEO Hillary Clinton cere Chinei să publice numele victimelor din Piaţa Tiananmen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american Hillary Clinton a făcut apel la regimului chinez să publice numele persoanelor ucise, dispărute sau arestate în timpul reprimării manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen, din Beijing, în 1989, informează AFP.

"O Chină care a făcut progrese economice enorme şi care este în curs să îşi găsească locul corect, în prim planul scenei internaţionale, ar trebui să examineze deschis paginile întunecate ale trecutului său şi să publice bilanţul celor care au fost ucişi, arestaţi sau au dispărut, pentru a trage lecţiile şi a pansa rănile", a declarat astăzi Hillary Clinton.

Congresul Statelor Unite a cerut de ieri Chinei să lanseze o anchetă, sub egida ONU, privind incidentele din Piaţa Tiananmen şi să elibereze toţi deţinuţii politici aflaţi încă în arest pentru legături cu acele manifestaţii.

Rezoluţia Camerei Reprezentanţilor americani riscă să nu fie placul Chinei, care respinge în mod regulat criticile provenite din străinătate privind respectarea drepturilor omului.

Pentru a marca 20 de ani de la aceste revolte înăbuşite, pe toate continentele, de la Sydney la Londra, trecând prin Paris, Washington sau Hong Kong, vor avea loc ceremonii pentru marcarea evenimentelor, dar în China tăcerea ar putea fi tulburată de doar câteva acte izolate. Disidenţii au fost plasaţi sub supraveghere constantă sau trimişi în locuri izolate. Poate unii se vor îmbrăca mâine în alb, culoarea de doliu, la apelul disidenţilor în exil.

Organizaţiile pentru drepturile omului au chemat la adunări în faţa ambasadelor Chinei, pentru a i se cere Beijingului "o anchetă independentă". Municipalitatea din Beijing a vorbit despre 241 de morţi, dar ONG-urile spun că au fost ucise mii de persoane.

La Washington, foşti participanţi la evenimente vor organiza o comemorare în sediul Congresului, urmând ca un discurs să fie susţinut de un bărbat care şi-a pierdut picioarele după ce a fost zdrobit de un tanc al armatei chineze.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite