VIDEO Testul democraţiei în Afganistan: prezidenţiale cu fraude şi rebeliune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Testul democraţiei în Afganistan: prezidenţiale cu fraude şi rebeliune
VIDEO Testul democraţiei în Afganistan: prezidenţiale cu fraude şi rebeliune

Circa 17 milioane de afgani sunt chemaţi joi la urne să îşi aleagă preşedintele, pentru a doua oară în istoria ţării. Printre fraude electorale şi rebelii talibani care ameninţă că vor sabota alegerile, seful de stat în exerciţiu, Kamid Karzai, conduce în sondaje.

Luni este ultima zi a campaniei electorale din Afganistan. Ales în 2004 şi candidat la realegere, preşedintele Hamid Karzai rămâne favorit în cursa electorală, însă campaniile dinamice ale unora dintre rivali mai ales cea a fostului ministru de externe, Abdullah Abdullah - ar putea duce la un al doilea tur de scrutin.

Potrivit unui sondaj publicat vineri, Karzai beneficiază de 44% din intenţiile de vot, fiind urmat de fostul său ministru de externe Abdullah Abdullah (26%), Ramzan Bashardost (10%) şi Ashraf Ghani (6%).

  • Principala întrebare care însoţeşte aceste alegeri este cât de democratice vor fi ele, în condiţiile în care majoritatea afganilor care trăiesc în mediul rural sunt analfabeţi şi obişnuiţi ca şeful de trib să ia decizii în locul lor. Citiţi aici


Abdullah a avut luni dimineaţă un miting spectaculos pe un stadion din Kabul, unde peste 10.000 de oameni au agitat steaguri, i-au scandat numele, iar un elicopter a împrăştiat manifeste electorale peste mulţime. "Vreţi să votaţi pentru un preşedinte care scoate din închisoare ucigaşi, care eliberază traficanţi de opiu? Eu voi lucra din greu pentru popor", a spus candidatul.

La prima sa dezbatere televizată, Karzai a fost criticat duminică seară de adversari pentru strategia controversată de alianţe cu lideri militari, pe care a justicat-o prin apărarea interesului naţional şi a păcii. Timp de 90 de minute, Karzai a fost criticat de doi candidaţi campioni ai luptei anticorupţie - fostul ministru de finanţe Ashraf Ghani şi fostul ministru al planului, Ramzan Bashardost - pentru că a încheiat alianţe cu lideri militari acuzaţi de crime în trecut, asigurându-şi astfel votul comunităţii lor.

Mai mulţi analişti se tem şi de fraude masive. De exemplu profesorul de ştiinţe politice la Kabul, Wadir Safi, a anunţat deja că alegerile sunt fraudate de lorzii războiului aflaţi la putere în provincii, care au cumpărat deja voturile alegătorilor, de exemplu în schimbul unui loc în viitorul guvern. De asemenea, mai mulţi afgani au declarat pentru AFP că unii candidaţi au făcut campanii împărţind bani.

  • Atentatul sinucigaş de sâmbătă, produs în centrul Kabului, în faţa cartierului general al NATO, care a provocat moartea a şapte civili, a alimentat temerile pentru Karzai. Rebelii au spus duminică pentru prima dată să nu vor ezita să atace birourile de vot şi a reiterat apelul la boicotarea alegerilor şi la ridicarea armelor împotriva "invadatorilor" străini.
  • Pentru scrutinul de joi vor fi mobilizate toate forţele de securitate disponibile - 200.000 de militari afgani şi 100.000 de soldaţi străini.
  • Autorităţile electorale au estimat că aproape 12% din cele 7.000 de birouri de vot ar putea rămâne închise din cauza insecurităţii.


Profesorul de ştiinţe politice la universitatea Herat (vestul ţării), Mohammed Faridon Sorush, consideră că o mare parte dintre cei 17 milioane de alegători înscrişi vor rămâne acasă
, în special de teama de atentate sinucigaşe. Iar peste 10% dintre cele aproximativ 7.000 de birouri de vot ar putea rămâne închise, din cauză că autorităţile nu le pot asigura securitatea.

Într-o ţară cu populaţiei majoritar săracă şi analfabetă, mulţi oameni votează în continuare "în funcţie de criteriile etnice", adminite Sorush.


  • Un raport al organizaţiei International Crisisi Group (ICG) a arătat că listele electorale au fost fraudate deja în mai multe provincii, precum în Nuristan, izolată şi necontrolată, unde au fost înscrişi pe liste 443.000 de alegători, deşi populaţiei provinciei este de 130.000 de locuitori.


Scurta prezentare a lui Abdullah:

  • Născut în 1960, căsătorit şi tată a trei fete şi un băiat, este oftalmolog de profesie
  • în timpul celor trei decenii de războaie afgane a devenit cunoscut ca mâna dreaptă a "eroului naţional" Ahmad Shah Massoud, celebru lider al rezistenţei antisovietice şi antitalibane, asasinat în 9 septembrie 2001
  • spune că guvernul Karzai este "rupt" de problemele populaţiei care suportă şi corupţia şi violenţele insurgenţilor, o prăpastie care a permis acestora din urmă să câştige mai mult sprijin
  • Declarându-se independent, el denunţă starea devastatoare a unei ţări care a avut, potrivit lui, oportunităţi enorme după căderea talibanilor, când comunitatea internaţională trimitea ajutoare de miliarde de dolari: "Afganistanul are cu siguranţă nevoie de schimbare. (...) Şi nu de o schimbare de nume, ci de o schimbare de viziune (...). Avem de ales între situaţia în care Afganistanul alunecă încet spre fundul prăpastiei (...) şi o situaţie în care oamenii au din nou speranţă"
  • Mama lui Abdullah face parte din minoritatea tadjică, iar el însuşi este considerat apropiat tadjicilor din valea Panshir, la nord de Kabul. Tatăl său era pashtun, lucru care, speră Abdullah, îi va aduce voturi de la această etnie, prima din ţară.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite