VIDEO Iranienii au manifestat din nou în centrul Teheranului, inspiraţi de Neda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii iraneni au pus capăt manifestaţiei opoziţiei din centrul Teheranului, după circa două ore, folosind gaze lacimogene, relatează AFP.

Circa 500 de poliţişti au înconjurat piaţa. "Au fost arestate între 50 şi 60 de persoane", a spus un alt martor ocular.

Anterior, un martor ocular a afirmat că aproximativ o mie de manifestanţi ai opoziţiei s-au strâns în piaţa Haft-e Tir din centrul Teheranului, iar poliţia se pregătea să intervină.

"Circa o mie de persoane s-au strâns lângă piaţă", a declarat un martor, care a precizat că "poliţia intră în poziţia de confruntare".

Mai citiţi şi:

Schimbarea lui Ahmadinejad ar putea aduce relaţii paşnice între Israel şi Iran
Iranienii contestă regimul religios, nu doar pe Ahmadinejad

Un apel la adunare în această ţară a fost lansat şi pe Twitter, iar protestul o va omagia pe tânăra Neda, împuşcată mortal în piept sâmbătă, la un protest.


Imaginea feţei însângerate a unei tinere, despre care se spune că a fost ucisă sâmbătă la Teheran în timp ce manifesta împreună cu tatăl său, a devenit simbol al mişcărilor de protest şi este agitată de manifestanţii ostili regimului.

Înregistrarea postată pe internet sâmbătă şi văzută de sute de mii de oameni este o secvenţă foarte crudă, prezentată ca arătând moartea în direct a lui "Neda", lovită de un glonţ în timp ce manifesta împreună cu tatăl ei pe o stradă din Teheran, alături de mii de oameni.

Fotografiile cu tânăra au fost folosite şi în manifestaţiile de ieri din întreaga lume, mai ales la Istanbul sau Los Angeles, iar lângă ele apare comentariul "Acesta este democraţia islamică".

Neda a fost împuşcată în inimă în timp ce urmărea manifestaţiile împreună cu tatăl său


Protestatarii, ameninţaţi că vor fi zdrobiţi

Manifestaţia de astăzi vine la doar câteva ore după ce Gardienii Revoluţiei din Iran, armata ideologică a regimului iranian, au ameninţat că vor zdrobi orice viitoare proteste în legătură cu alegerile prezidenţiale.

Gardienii i-au avertizat pe demonstranţi să se pregătească pentru o "confruntare revoluţionară" dacă vor ocupa din nou străzile, transmite AP.

Protestatarii sunt avertizaţi, printr-o declaraţie publicată astăzi pe pagina de internet a Gardienilor, să "fie pregătiţi pentru o confruntare hotărâtă şi revoluţionară cu gărzile, cu miliţiile islamice Basij şi cu alte forţe disciplinare şi de securitate".

Potrivit presei oficiale, în manifestaţiile de sâmbătă de la Teheran au murit zece persoane şi mai mult de 100 au fost rănite, iar alte 457 au fost arestate.

Liderul de opoziţie Mir Hossein Mousavi a promis ieri noapte să continue protestele, acuzând că alegerile de la 12 iunie au fost fraudate.

Studenţii iranieni protestează împotriva "ingerinţei" Marii Britanii


Mai multe asociaţii ale studenţilor iranieni au lansat un apel pentru organizarea unei manifestaţii la ambasada Marii Britanii la Teheran, ca urmare a "ingerinţei" Londrei în afacerile interne iraniene.

Este vorba despre un protest faţă de "guvernul pervers al Marii Britanii în urma ingerinţei sale în afacerile interne ale Iranului, faţă de rolul său în problemele de la Teheran şi susţinerea acordată celor care s-au revoltat".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite