VIDEO Ziua Z în Iran: O bombă a explodat la Teheran. O persoană a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranienii protestează astăzi, pentru a şaptea zi consecutiv, faţă de victoria în alegerile prezidenţiale a ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad, în ciuda faptului că şeful religios suprem, Ali Khamenei, le-a cerut ieri să înceteze revolta. Poliţia iraniană i-a avertizat că de această dată va acţiona ferm împotriva privinţa protestelor ilegale. O persoană a murit, iar alte două au fost rănite, după ce o bombă a exploda

Mai citiţi şi
VIDEO Iran: Opozantul Moussavi, ameninţat cu exilul

VIDEO Iran: zi de doliu pentru victimele revoltei
VIDEO Continuă protestele în Iran
VIDEO Iran: Lupta dintre ayatollahi face victime
VIDEO Teheran: Twitter, mai puternic decât CNN

21.00 Moussavi le-a cerut iranienilor să organizeze o grevă naţională, dacă va fi arestat.

19. 50 Moussavi le-a spus susţinătorilor săi, într-un discurs în sud-vestul Teheranului, că este pregătit să devină martir şi că "va continua pe calea sa", a declarat un aliat, citat de Reuters.

19.30 Mii de persoane manifestează în Franţa, într-o localitate de la nord de Paris, Villipente, în semn de sprijin faţă de protestele opoziţiei iraniene de la Teheran. Manifestaţia a fost organizată de Consiliul naţional al rezistenţei iraniene, un grup cu sediul în Franţa, ce include Organizaţia Mujahedinilor poporului iranian, care a fost recent scoasă de pe lista Uniunii Europene cu organizaţii teroriste. La manifestaţie au fost aduşi susţinători ai Consiliului din ţări precum Germania, Belgia şi Olanda.

19. 10 Moussavi a transmis într-o scrisoare adresată Consiliului gardienilor că fraudarea alegerilor prezidenţiale a fost planificată cu luni în urmă, insistând din nou ca rezultatul alegerilor să fie anulat. "Aceste măsuri de fraudare a alegerilor au fost planificate cu luni înainte de vot...având în vedere toate încălcările...alegerile ar trebui anulate", a scris Moussavi.


18.00 Poliţia iraniană trage în aer pentru a împiedica ciocniri între susţinătorii lui Moussavi şi cei ai lui Mahmoud Ahmadinejad în sudul Teheranului. Susţinătorii lui Moussavi au incendiat o clădire folosită de susţinătorii lui Ahmadinejad.

16.50 Fars informează că persoana care a murit în explozia de la Teheran era autorul unui atac sinucigaş. "Un terorist sinucigaş a murit în aripa nordică a mausoleului. Alte două persoane au fost rănite", potrivit sursei, care nu dă mai multe detalii.

16.30
O persoană a murit şi alte două au fost rănite după ce o bombă a explodat la Teheran, a anunţat agenţia Fars. Potrivit sursei, explozia s-a produs lângă mausoleul ayatollahului Ruhollah Khomeini.

16.25 Între 1.000 şi 2.000 de manifestanţi s-au strâns în faţa Universităţii din Teheran, dar poliţia a intervenit şi a dispersat protestatarii, folosind tunuri cu apă. În plus, "poliţia le interzice oamenilor să se apropie de piaţa Enqelab" unde era prevăzută o altă manifestaţie şi "ţine oamenii pe trotuare, îi împinge şi îi loveşte", relatează AFP care citează martori oculari.

Potrivit Reuters, poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa protestarii.

15.48 Câţiva zeci de mii de iranieni care mergeau într-o pieţă din Teheran pentru o manifestaţie a opoziţiei au fost împiedicate să ajungă acolo de către poliţia puternic înarmată

15.19
Câteva sute de poliţişti au fost mobilizaţi în piaţa Enqelab, unde o manifestaţie a opoziţiei a fost interzisă

13.31
Partidul candidatului înfrânt Mehdi Karoubi a spus că nu va mai participa la miting "pentru că nu s-a obţinut autorizaţie"

13.40 Redactorul-şef al cotidianului reformator iranian Etemad Melli, condus de candidatul perdant în alegerile prezidenţiale Mehdi Karoubi, a fost arestat

12.53
Consiliul gardienilor s-a declarat dispus să numere din nou 10% din voturi "la întâmplare", în urma contestărilor legate de alegerile prezidenţiale. "Consiliul Gardienilor nu este obligat, din punct de vedere legal, să facă acest lucru, dar suntem dispuşi să renumărăm 10% din voturi, la întâmplare, în prezenţa reprezentaţilor celor trei candidaţi învinşi", a spus un purtător de cuvânt citat de AFP.


12.34 Adjunctul şefului poliţiei a avertizat că toţi organizatorii marşurilor de protest ilegale din Iran vor fi arestaţi şi daţi în judecată: "Cei care intenţionează să aducă oamenii în stradă şi să-i înşele, spunând că există o autorizaţie, vor fi urmăriţi conform legii şi arestaţi"

11.48
Liderul opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, va adresa "un comunicat important poporului iranian într-o oră", potrivit site-ului ziarului Kalemeh.



Cumpănă la Teheran

Potrivit AFP, opozanţii lui Ahamdinejad au decis să sfideze ordinul ghidului suprem Ali Khamenei şi se vor aduna în această după-amiază în centrul Teheranului.

"Planul nu a fost abanadonat şi potrivit lui vom continua azi", a declarat pentru Reuters un ajutor al candidatului perdant Karoubi, care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.

În replică, comandantul forţelor de ordine iraniene a declarat pentru Reuters că "toate protestele din ultima săptămână au fost ilegale şi, începând de astăzi, orice adunare critică faţă de alegeri va fi ilegală".

"Poliţia va acţiona cu fermitate şi hotărâre în privinţa protestelor", a avertizat el.


Ali Khamenei a confirmat vineri realegerea lui Ahmadinejad şi a cerut încheierea protestelor. El i-a avertizat pe responsabilii mişcării că vor purta vina pentru orice act de violenţă la care s-ar putea ajunge.

Cei trei candidaţi perdanţi - Moussavi, Karoubi şi Mohsen Rezai - vor fi primiţi sâmbătă de Consiliul gardienilor, care are misiunea de a valida scrutinul şi de a examina plângerile.

Un ajutor al lui Karroubi a spus pentru BBC că manifestaţia de azi este un moment cheie pentru situaţia politică din Iran: ar trebui să continue protestele în ciuda ameninţărilor autorităţilor? Sau ar trebui găsite alte forme de proteste precum greve generale?

Citeşte şi
VIDEO Bastoane şi voturi în Iran
Ahmadinejad: Cine îndrăzneşte să atace Iranul?!
FP: „Revoluţie de catifea” în Iran?
FP: Oglinzile persane: teocraţie şi democraţie

Imagini şocante din timpul demonstraţiilor suţinătorilor lui Moussavi



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite