VIDEO Peste 100 de reformişti, arestaţi la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de reformişti iranieni, printre care şi fratele fostului preşedinte Mohammad Khatami, au fost arestaţi sâmbătă noapte în urma revoltelor declanşate la Teheran în urma victoriei preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidenaţiale, informează Reuters.

"Au fost ridicaţi de la domiciliile lor, noaptea trecută", a declarat sursa Reuters, adăugând că se aşteaptă la noi arestări.

Potrivit AFP, este vorba despre susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, principalul contracandidat al lui Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidenţiale, care a denunţat fraude la scrutinul prezidenţial desfăşurat vineri.

Revolte în centrul Teheranului la realegerea lui  Ahmadinejad

Anunţul oficial al realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a provocat sâmbătă revolte în centrul Teheranului. Ciocnirile cu poliţia au continuat până noaptea târziu, calmul pe străzi revenind abia în jurul orei 2.00, după ce au fost desfăşurate forţe de ordine, agenţi în civili şi membri ai miliţiei islamice.

Reţeaua de telefonie mobilă, întreruptă sâmbătă seara, a fost restabilită duminică dimineaţa.

Capitala iraniană nu a mai cunoscut asemenea violenţe de la mişcările studenţeşti din iulie 1999.

Ahmadinejad a câştigat alegerile cu 62,63% dintre voturi


Potrivit ministrului de interne, Sadegh Mahsouli, Ahmadinejad, în vârstă de 52 de ani, a câştigat alegerile cu 62,63% din voturi, în timp ce fostul premier Moussavi, un conservator moderat revenit în prim-planul scenei politice după 20 de ani de absenţă, s-a clasat al doilea, cu 33,75% din sufragii.

UE îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din Iran

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene s-a declarat îngrijorată sâmbătă de "presupusele nereguli" din cursul alegerilor prezidenţiale din Iran şi de violenţele care au urmat, relatează AFP.

"Preşedinţia este preocupată de presupusele nereguli  din procesul electoral şi de violenţele postelectorale care au izbucnit imediat după publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor", potrivit unui comunicat.

Preşedinţia cehă a UE "speră că rezultatul alegerilor prezidenţiale va oferi ocazia reluării dialogului în dosarul nuclear şi clarificarea poziţiei iraniene în acestă privinţă".

"Aşteptăm ca noul guvern al Republicii islamice a Iranului să îşi asume responsabilităţile faţă de comunitatea internaţională şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale"
, adaugă textul.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite