VIDEO Sat înghiţit de noroi în insula Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Sat înghiţit de noroi în insula Taiwan
VIDEO Sat înghiţit de noroi în insula Taiwan

Taifunurile Morakot şi Etau continuă să răvăşească sud-estul Asiei, după ce au provocat un număr însemnat de victime şi inundaţii de proporţii. Un sat întreg dintr-o regiune muntoasă a insulei a dispărut ieri, cu 400 de locuitori cu tot, după ce a fost lovit de un val uriaş de noroi.

Un oficial taiwanez a declarat că în jur de 100 de persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterelor militare, reuşind astfel să evite impactul cu scurgerea de noroi din satul Shiao Lin, aflat într-o regiune muntoasă din sud.

Însă unul dintre sătenii salvaţi, Lin Chieng, a declarat pentru publicaţia „United Evening News“ că cel puţin 400 de oameni au fost îngropaţi de noroiul scurs, acesta acoperind „cea mai mare parte din sat“.

Armata, chemată în ajutor

Bilanţul oficial al victimelor provocate de trecerea taifunului Morakot („smarald“ în limba thailandeză) a ajuns în Taiwan la 14 morţi şi 52 de dispăruţi, fără a-i pune la socoteală pe sătenii din Shiao Lin. Militarii au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul a mii de cetăţeni afectaţi de cele mai grave furtuni şi inundaţii ce au afectat insula în ultima jumătate de secol.

După ce a făcut prăpăd în Taiwan, taifunul Morakot (până în prezent, cel mai puternic din acest sezon) a distrus mii de case, a inundat sate şi a obligat circa un milion de persoane de pe coasta de est a Chinei să-şi părăsească locuinţele. În provincia Fujian, taifunul a lovit duminică seară cu vânturi ce au atins 120 de kilometri pe oră.

În întuneric

Agenţia oficială Xinhua a relatat că locuitorii din oraşul Beibi s-au dotat cu lanterne după ce furtunile au distrus liniile de înaltă tensiune. 3,4 milioane de persoane din provincia Zhejiang, unde peste 1.800 de case au fost rase de pe faţa Pământului, au suferit importante pagube materiale.

Cel puţin 13 persoane au murit, iar altele, un număr neprecizat, sunt date dispărute şi în Japonia, afectată de trecerea taifunului Etau, care a adus ploi torenţiale în vestul ţării.

În prefectura Hyogo au fost înregistrate cele mai însemnate pagube materiale, cel puţin 480 de locuinţe fiind distruse de ape. Compania aeriană ANA şi-a anulat zborurile interne, iar traficul feroviar a fost suspendat pe 15 trasee locale din cauza intemperiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite