VIDEO Summitul G20 negociază noua ordine mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Summitul G20 negociază noua ordine mondială
VIDEO Summitul G20 negociază noua ordine mondială

Cele mai puternice economii ale planetei au acceptat ca şi ţările emergente să aibă un rol mai important în sistemul economic global. În ciuda unor proiecte comune, cele mai dezvoltate state sunt în continuare dezbinate de modalitatea în care trebuie să lupte împotriva crizei.

Liderii statelor G20, prezenţi la summitul organizaţiei ce are loc la Pittsburgh, în Statele Unite, au decis ca organismul să preia majoritatea chestiunilor economice ce erau până acum discutate în cadrul G8. Astfel, G20, ce reuneşte statele care reprezintă 90% din economia mondială, va deveni principalul consiliu global pe problematici economice, în timp ce G8 îşi va păstra influenţa politică, a explicat un oficial american pentru CNN.

Citiţi şi:


Pentru prima dată de la înfiinţarea G7 (transformat ulterior în G8 prin cooptarea Rusiei), grupul este eclipsat de o altă organizaţie. „Decizia de a schimba rolul G20 reflectă schimbările ce au avut loc în economia mondială şi faptul că anumiţi jucători au crescut foarte mult“, a explicat un oficial american. Experţii şi liderii politici încercau să găsească o cale prin care naţiuni precum India, Brazilia sau China să poată ajunge la masa la care se iau deciziile economice importante la nivel global.

Aceste state, considerate emergente, nu aveau nici o influenţă în grupul G8, mult mai elitist. G20 fusese până anul trecut o organizaţie ce se întâlnea doar la nivel ministerial. Din 2008 însă, din cauza crizei economice, aceasta a fost promovată la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Creşte ponderea economiilor emergente

Summitul de la Pittsburgh este prima reuniune importantă prezidată de Barack Obama şi, totodată, prima întâlnire globală la care liderii lumii vorbesc cu optimism despre sfârşitul crizei economice. „Ne întâlnim într-un moment în care, pentru prima dată de la reuniunea de la Londra, arătăm primele semne de optimism în legătură cu şansele ca economia globală să-şi revină“, a declarat Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane.

„Cred că acest consens larg din rândul oamenilor de afaceri şi al economiştilor se datorează faptului că începem să vedem din nou creştere economică în Statele Unite, iar în restul lumii vedem cum încep din nou să crească exporturile, în timp ce previziunile privind creşterea economică sunt revizuite pe plus“, a explicat Geithner.

În ciuda optimismului arătat de majoritatea celor prezenţi la summit, în majoritatea problemelor importante nu a existat un consens, iar analiştii atenţionează că acest lucru s-ar putea generaliza în viitor. „Am petrecut ore şi ore încercând să reconciliem  punctele de vedere, însă nimic nu s-a rezolvat încă, pentru că şefii de stat şi de guvern nu au aprobat ansamblul documentului, iar unele elemente rămân în aşteptare“, a declarat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, cu referire la eforturile de semnare a unui acord legat de controlul şi reglementările sistemului financiar.



Singura veste pozitivă de la summit este aceea că liderii statelor prezente la reuniune erau foarte aproape de a ajunge la un acord cu privire la limitarea primelor bancare şi la necesitatea de a menţine măsurile de relansare. În proiectul de rezoluţie final, oferit pe surse, se vorbeşte despre „limitarea primelor la un procentaj din produsul net bancar, atunci când ameninţă nivelul stabil al capitalizării“.

Iranul, ameninţat cu sancţiuni

Majoritatea liderilor prezenţi la Pittsburgh au anunţat că trebuie găsită o soluţie urgentă la dosarul nuclear iranian. Preşedintele Barack Obama a declarat că cel de-al doilea centru nuclear iranian este „incompatibil“ cu programul nuclear civil. SUA, susţinute de Marea Britanie şi Franţa, au cerut „sancţiuni severe“.

Rusia a anunţat şi ea că este deschisă unor sancţiuni. Preşdintele american Barack Obama, omologul său francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic Gordon Brown au cerut Teheranului să accepte inspectori ONU la cea de a doua uzină nucleară iraniană.  


Expert în economie, anti G20

Expertul în probleme economice globale James M. Robert, de la cea mai influentă fundaţie din Statele Unite, a scris un editorial extrem de critic la adresa reuniunii G20, intitulat „Pittsburgh ar trebui să fie ultimul summit G20“. Expertul american de la Fundaţia „Heritage“ crede că liderii lumii ar trebui să promoveze libertatea economică şi nu intervenţia statului în economie şi impunerea de noi reglementări pentru mediul de afaceri. Fundaţia „Heritage“ realizează cel mai influent şi respectat „index al libertăţii economice“ din întreaga lume.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite