VIDEO Submarine ruseşti, în colimatorul unui avion militar canadian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Submarine ruseşti, în colimatorul unui avion militar canadian
VIDEO Submarine ruseşti, în colimatorul unui avion militar canadian

Un avion canadiat care a urmărit submarine sovietice în timpul Războiului Rece monitorizează acum două submaine ruseşti care s-au îndreptat către nord, după ce au fost văzute pe coastele americane săptămâna trecută, notează AFP.

Citiţi şi:


Submarinele patrulau în nordul Oceanului Atlantic, de-a lungul coastelor Canadei, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului apărării Peter MacKay, indicând că navele nu prezintă vreun pericol real.

Cele două submarine, care fuseseră reperate săptămâna trecută în largul SUA, se îndreaptă spre nord, dar poziţia lor geografică nu a fost indicată. "Ele se află în apele internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt Dan Dugas, precizând că un avion-radar CP-140 Aurora al Forţelor aeriene canadiene a fost trimis "pentru a se asigura că apele teritoriale canadiene sunt respectate".

Pentagonul a indicat săptămâna trecută că două submarine din clasa Akula fuseseră reperate la circa 320 km de coastele americane, în apele internaţionale. Aceste nave rapide pot transporta rachete de croazieră şi sunt submarine de atac utilizate pentru culegere de informaţii sau pentru protejarea navelor de război, potrivit Agerpres.

Acest episod aminteşte de manevrele americano-ruse din timpul războilui rece, când Washingtonul şi Moscova trimiteau frecvent submarine către coastele celeilalte ţări pentru a aduna informaţii, notează AFP.



Dugas a mai menţionat despre acest episod că reprezintă "un tipar încordare a muşchilor de către Rusia într-un mod care nu a mai fost văzut de mulţi ani". "Nimeni nu poate nega că Rusia îşi conturează profilul", a mai adăugat acesta.

Noul episod se adaugă numeroaselor demonstraţii de forţă ale Rusiei în ultimele luni. Ministrul MaKay a denunţat săptămâna trecută intenţia Moscovei de a paraşuta soldaţi deasupra Polului Nord în cadrul unui exerciţiu militar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite