VIDEO Soldat american în mâinile talibanilor: guvernanţii să ne aducă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Soldat american în mâinile talibanilor: guvernanţii să ne aducă acasă
VIDEO Soldat american în mâinile talibanilor: guvernanţii să ne aducă acasă

Talibanii au difuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică o înregistrare video în care apare un militar american capturat la sfârşitul lunii iunie în sud-estul Afganistanului. Armata SUA a autentificat înregistrarea, pe care o consideră însă un film de propagandă. Bărbatul spune că îi este frică şi îi roagă pe oficialii americani să îl aducă acasă.

În înregistrarea de 28 de minute apare doar soldatul american îmbrăcat într-un veşmânt tradiţional afgan albastru deschis.

Primele secunde ale clipului îl arată pe bărbat nervos, spunându-şi datele de identitate, confirmate de plăcuţele militare de identificare, prezentate în prim-plan. Ostaticul precizează că are 23 de ani, este originar din statul american Idaho şi a fost mobilizat la o bază din provincia Paktika, din sud-estul Afganistanului, potrivit AFP. şi The Guardian.

Bărbatul răspunde apoi, în engleză, întrebărilor puse de unul dintre militanţi, care se concentrează asupra motivelor "invaziei" trupelor internaţionale în Afganistan, a victimelor civile şi a abuzurilor comise asupra deţinuţilor afgani sau "insultele la adresa islamului".


"Da, sunt speriat. Sunt speriat că nu voi mai putea merge acasă. E foarte enervant să fii prizonier", spune soldatul. "Am o prietenă cu care sper să mă însor. Am o bunică şi bunici. Am în America o familie foarte, foarte de treabă pe care o iubesc", continuă acesta. "Îţi lipsesc", se aude o voce din spatele camerei.

Soldatul continuă: "Îmi lipsesc în fiecare zi în care sunt departe de ei. Mi-e dor de ei şi mă tem că s-ar putea să nu-i mai văd niciodată şi că nu voi mai putea să le spun că îi iubesc. Nu voi putea să-i mai îmbrăţişez niciodată".

La un moment dat, vocea îl întreabă: "Ai vreun mesaj pentru poporul tău?" Soldatul răspunde: "Da. Americanilor care au persoane dragi aici, care ştiu cum e să le lipsească aceste persoane dragi: voi aveţi puterea să faceţi Guvernul să-i aducă înapoi acasă. Vă rog, vă rog aduceţi-ne acasă, să ne întoarcem acolo unde aparţinem şi să nu ne mai pierdem vremea şi vieţile noastre preţioase, care ar putea fi de folos înapoi, acasă".

Prizonierul a zis că "numărul morţilor americani" în Afganistan este "mult mai mare decât cel declarat de Guvernul american", subliniind că soldaţii se sinucid sau dezertează.

Militarul a mai zis că războiul "este extrem de greu", că moralul soldaţilor americani este scăzut  şi că "da (...), pot spune că am invadat o ţară independentă şi un popor independent", a mai spus militarul.

Armata americană a criticat duminică difuzarea înregistrării video, argumentând că imaginile constituie propagandă talibană, fiind astfel vorba despre încălcarea legilor internaţionale.

Purtătorul de cuvânt al armatei americane, căpitanul Jon Stock, a confirmat că bărbatul din imaginile înregistrate este, într-adevăr, soldatul dispărut la finele lunii iunie, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Soldatul american a dispărut la 30 iunie din baza sa, în estul Afganistanului - fiind ulterior confirmat faptul că a fost capturat. Tânărul este primul militar american capturat de talibani de la declanşarea intervenţiei internaţionale în Afganistan, la sfârşitul anului 2001.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite