VIDEO Micul Shakespeare din comuna Todireşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doar trei luni de pregătire, Alexandru Damaschin (15 ani) a fost admis primul pe listă la Colegiul de Arte „Octav Băncilă“, secţia teatru. Adolescentul nu a fost niciodată la teatru, iar talentul i-a fost descoperit întâmplător de un profesor, la o serbare de la şcoală.

Mai citeşte şi:
adevarul.it -“Geniul informaticii” din Italia a fost eliberat condiţionat
Cel mai tânăr geniu are doi ani

Puştiul mânuieşte cu dibăcie toporul şi reuşeşte să despice butucii dintr-o singură lovitură, în spatele casei din Todireşti, unde locuieşte cu părinţii şi cu fratele său, Bogdan (12 ani).

Pune toporul deoparte şi-şi şterge faţa cu poalele tricoului.

Apoi începe să recite din Shakespeare, pe o scenă imaginară. „Vino aici, creştine! Văd că eşti sărac. Na 40 de galbeni! Sunt ai tăi. Să-mi dai o doză de otravă, Dar aşa de tare, s-alerge iute prin toate vinele”, spune „Romeo” din piesa cunoscutului scriitor britanic.

Până în 2008, timp de trei ani, băiatul a locuit în Italia, unde mama lui a lucrat ca menajeră, iar tatăl, cu ziua, în construcţii. Anul trecut familia Damaschin s-a întors în Todireşti, un sat la 80 de kilometri distanţă de Iaşi. Alexandru a trebuit să înveţe mai mult ca să-şi echivaleze notele. „Este un copil talentat şi muncitor în acelaşi timp. A reuşit să recupereze foarte repede materia pierdută“, spune Constantin Bunduc, directorul şcolii din sat.

Alexandru Damaschin nu a mers în viaţa lui la teatru şi nici nu ştia că există o şcoală pentru viitorii actori. Singura scenă pe care a urcat vreodată a fost cea improvizată la şcoala din Todireşti, cu prilejul serbărilor de Crăciun şi de Paşte. Până la începutul acestui an îşi dorea să fie admis la un liceu din Paşcani, la profilul informatică.

În ianuarie a participat la o serbare dedicată poetului Mihai Eminescu. Atunci, profesoara de muzică Ecaterina Taşcă l-a auzit când recita poezia „Lacul”. „Mi-am dat seama că are potenţialul să devină un mare actor”, spune profesoara. Ea şi soţul său, Ioan Taşcă, profesor de limba franceză la Todireşti, l-au „adoptat” imediat pe Alexandru.

„De bună seamă, la momentul respectiv, multă lume m-a considerat nebun să cred că un băiat din Todireşti ar putea să facă vreodată teatru”, îşi aminteşte profesorul Taşcă.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Picture 01.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



„Toţi profesorii râdeau”

La 16 iunie, Alexandru a mers la Iaşi împreună cu familia şi cu meditatorii săi să susţină examenul la Şcoala de Arte „Octav Băncilă”. „Înainte de a intra în sala de examinare, mi-am făcut o cruce mică. Unul dintre profesori m-a văzut şi mi-a spus să-mi fac o cruce mai mare, pentru că o să am nevoie. Atunci am văzut că am cu cine discuta şi nu am mai avut nicio emoţie. Eu sunt timid, dar când vine vorba să intru în pielea unui personaj, uit de toate”, spune Alexandru.
Puştiul a dat şi un test de „improvizaţie”.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Picture 02.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



„Unul dintre examinatori mi-a spus să cânt şi în acelaşi timp să arăt că trebuie să ajung de urgenţă la baie, dar şi că vreau să-mi termin rolul. Nu ştiu exact ce am făcut, dar după ce am terminat, toţi profesorii râdeau “, îşi aminteşte adolescentul. Cu media 9,13, Alexandru a intrat primul pe lista de admitere a Colegiului de Arte, unul dintre liceele de elită din Moldova. 

Pregătire în sala de festivităţi

image

Alexandru îşi ajută părinţii la treburile din gospodărie



Soţii Taşcă l-au pregătit pe Alexandru în sala de festivităţi a satului timp de trei luni. Repertoriul de concurs a fost unul clasic. Pentru proba de interpretare au ales „Romeo şi Julieta“ de William Shakespeare.

„«La steaua», poezia recitată în faţa examinatorilor, mi-a plăcut foarte mult pentru că îmi aduce aminte de bunica care m-a crescut“, povesteşte Alexandru.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Picture 03.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite