VIDEO Secta Moon, o moştenire de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Secta Moon, o moştenire de miliarde de dolari
VIDEO Secta Moon, o moştenire de miliarde de dolari

Reverendul Sun Myung Moon a încredinţat celor trei fii gestionarea imperiului financiaro-religios fondat acum mai mult de jumătate de secol. Controversatul lider spiritual, astăzi miliardar, vrea să rămână, totuşi, „Adevăratul părinte“ al comunităţii supranumite Biserica Unificării.

Mai citeşte şi:


Conform dorinţei lui Moon, care a împlinit 90 de ani, de „problemele religioase” urmează să se ocupe  mezinul, Moon Hyung-jin, 30 de ani, în timp ce fiul mijlociu, Moon Kook-jin, va administra afacerile sectei în Coreea de Sud, iar fiul cel mare va superviza operaţiunile internaţionale.

Moon Hyung-jin declară că responsabilitatea atribuită de tatăl său „este prea grea”, dar promite o transparenţă mai mare în privinţa activităţii de colectare a fondurilor pentru gruparea religioasă.

De la fondarea sa în 1954, la New York, de către coreeanul Sun Myung Moon, Biserica Unificării a devenit un adevărat imperiu financiar compus din sute de societăţi, universităţi, spitale, publicaţii, o staţiune de schi în Coreea de Sud, ba chiar o echipă de fotbal şi o trupă de balet.

Mariaje la grămadă

Secta a devenit faimoasă în special datorită practicii spectaculoase a „căsătoriilor în masă”, oficiate simultan pe marile stadioane din diverse oraşe ale lumii.

Ultima ceremonie de acest gen a avut loc chiar ieri, când 40.000 de persoane din Coreea de Sud, Brazilia, Venezuela şi SUA şi-au unit destinele în acelaşi moment, cu „binecuvântarea” reverendului Moon, care i-a îndemnat pe miri „să construiască o lume multiculturală”.

Familia Moon susţine că numărul adepţilor este de ordinul milioanelor, dar cifrele oficiale arată că aceştia nu depăşesc 180.000. În timpul Războiului Rece Sun Myung Moon a susţinut că secta fondată de el a militat împotriva comunismului.

Politică duplicitară

Documente din 1998 ale US Defence Intelligence Agency arată însă că liderul spiritual l-a finanţat pe dictatorul nord-coreean Kim Ir Sen, apoi şi pe urmaşul acestuia, Kim Jong Il. În 1974, Moon i-a luat apărarea preşedintelui Nixon în timpul scandalului Watergate.

Polemici şi controverse

image

În anii ’70, grupuri de părinţi şi foşti membri ai sectei, care promovează obedienţa absolută faţă de Moon (foto), l-au acuzat pe acesta de tehnici de spălare a creierului pentru recrutarea de adepţi.

Ei sunt obligaţi să se supună directivelor venite de sus până în cele mai mărunte detalii ale vieţii personale. De regulă, sunt determinaţi să rupă legăturile cu „familia neiluminată”.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite