VIDEO Săptămâna înecaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Săptămâna înecaţilor
VIDEO Săptămâna înecaţilor

Cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa, la sfârşitul săptămânii trecute, în apele în care se scăldau.Un bărbat a murit alături de fetiţa sa de numai 10 ani în apele unui lac din Giurgiu, iar altul s-a înecat, la Arad, sub privirile soţiei chiar în ziua în care celebrau un an de căsnicie.

Mai citeşte şi:
adevarul.it - Dumincă neagră: 11 morţi înecaţi, dintre care 2 români


Bucureşti: Tânăr înecat în Lacul Morii
Suceava: Sfârşit de săptâmână tragic cu trei persoane înecate în Siret
Arad: VIDEO ŞOCANT: Bunicii adolescentului înecat la ştrand nu au vrut să-l lase la baza de agrement

Weekendul ce a trecut a fost marcat de numeroase drame. Cel puţi 15 familii îşi plâng morţii: copii, soţi, părinţi. Pierduţi sub ape. Cu toţii au murit din dorinţa de a se răcori, de a scăpa de caniculă.

Înger sub ape, alături de tată

Sâmbătă după-amiază, Aurel Panait (62 de ani) şi-a dus fetiţa, pe Iuliana Cristina  (10 ani) la scăldat, să scape de arşiţa soarelui. Au pierit împreună sub apele unui lac, pe o fostă balastieră din comuna Ulmi, judeţul Giurgiu. 

Iuliana a alunecat din colac şi a început să se zbată şi să strige disperată: „Tati, tati!” Aurel făcea plajă pe o cameră de tractor şi a sărit imediat după fată. Era bun înotător. S-a scufundat după fetiţă, însă apa este foarte rece la adâncime: 6-7 grade Celsius.

A reuşit să o prindă în braţe, acolo la câţiva metri sub apă, însă a făcut stop cardiac. Au murit amândoi. Tatăl, ţinându-şi rigid fetiţa în braţe.Au fost scoşi la suprafaţă după ce scafandrii i-au căutat trei ore. Erau la 5 metri adâncime. Nu au putut fi separaţi. „Parcă nu a vrut s-o scape din mâini nici pe lumea ailaltă“, spune un martor al căutărilor. În cele din urmă, Aurel Panait a fost înmormântat la Brezoaiele, locul în care trăiesc fosta soţie şi cei doi copii ai lor.

O familie chinuită

Acasă, în satul Trestieni, din comuna Ulmi, într-o casă sărăcăcioasă, mama Iulianei, partenera de viaţă a lui Aurel, trăieşte un coşmar. Acum nu mai are pe nimeni în comună, dar nu vrea să plece de aici: „Rămân aici, să-i fac toate rânduielile, n-o las aşa în ţărână! Îngeraşul meu, îngeraşul meu...”, şopteşte tânguit, doar pentru ea.

Este sub influenţa sedativelor. Când jeleşte mocnit, când îşi ţipă durerea. Ileana Radu (40 de ani) nu era căsătorită cu Aurel, dar formau un cuplu de 14 ani. Trăiau în sărăcie, într-o anexă a fostului SMA (Staţiunea pentru mecanizarea Agriculturii). De-abia având bani de mâncare. Bucuria lor era Iuliana. Abia acum o săptămână avuseseră bani să-şi cumpere butelie de aragaz, iar curent electric n-au avut niciodată.

Doar duminică seară, vecinii le-au dat un fir de curent electric pentru ca rudele să poată face pregătirile pentru praznicul de după înmormântare. „Oricum, n-am făcut porţii decât cu pilaf şi cu orez, că nu ne-au ajuns banii”, povesteşte o rudă. O înmormântare costă la Ulmi vreo 50 de milioane de lei, iar ajutorul de deces pentru Aurel Panait, care era pensionar, a fost de 17 milioane de lei. Pentru fetiţă – nimic, au strâns bani oamenii din comună. Pentru mama fetei, Primăria va oferi totuşi un ajutor financiar, dar numai după ce se întruneşte Consiliul Local, pentru că banii se dau doar cu aprobare.

Îndrăgostiţii de la Lacul Morţii

image

Duminică, 26 iulie, ceea ce trebuia să fie o simplă ieşire pe malul Lacului Morii, din Capitală, s-a transformat într-o dramă pentru doi tineri îndrăgostiţi. Gelu Niculae, în vârstă de 17 ani, a ieşit cu prietena sa la o plimbare şi, din cauza căldurii, au ales să se scalde în lac. În timp ce se jucau la doar câţiva metri de mal, fata s-a urcat pe umerii prietenului său.

Sub presiunea greutăţii fetei, Gelu a ajuns sub apă şi nu a reuşit să mai iasă la suprafaţă. El a fost găsit fără viaţă de scafandri după aproximativ 20 de minute. Fata a fost salvată de câţiva oameni aflaţi pe mal şi, deşi se afla în afara oricărui pericol, nu a putut colabora cu poliţiştii din cauza stării de şoc. Corpul neînsufleţit al băiatului a fost dus la Institutul de Medicină Legală (IML) pentru ca medicii să stabilească cauzele decesului.

image

Iuliana Panait 


În această vară mai mulţi tineri şi-au pierdut viaţa în lacurile din Capitală sau din jurul ei. Adrian Vanea, un tânăr de 21 de ani, din Ferentari, s-a înecat în lacul Tineretului, la 24 mai, după ce a căzut din barca în care se plimba cu încă doi amici. La 20 iunie, pe lacul Snagov, şi-a pierdut viaţa şi Gheorghe Butnaru, un tânăr în vârstă de 19 ani.

image

Ileana Radu, mama fetiţei



Un bărbat în vârsta de 61 de ani s-a înecat în lacul Ostrov, din sectorul 2. În zona staţiei de metrou Timpuri Noi, în apele râului Dâmboviţa a murit un  tânăr de 19 ani.Ultimul caz de înec s-a petrecut la 15 iulie, în lacul IOR, unde Marian Aprodu, în vârstă de 36 de ani, a intrat în apă ca să se răcorească şi nu a mai ieşit la suprafaţă.

image

Rămân aici, să-i fac toate rânduielile, n-o las aşa în ţărână! Îngeraşul meu, îngeraşul meu...

image


Ileana Radu
mama Iulianei

Înecuri în toată ţara

La sfârşitul săptămânii trecute au murit înecate cel puţin 15 persoane în mai multe zone ale ţării. Majoritatea au ales să se scalde în locuri neamenajate şi în ape care  prezintă risc de înec.

SUCEAVA. Un bărbat în vârstă de 52 de ani din comuna Dumbrăveni plecase la pescuit, însă toropit de căldura de afară a hotărât să înoate în apele râului. A murit înecat din cauza curenţilor. Cea de-a doua victimă a fost un bărbat în vârstă de 48 de ani, care a mers la scăldat pe raza localităţii Dolhasca. A treia victimă a fost un băiat de 16 ani, care a plecat să se răcorească într-un râu ce trece prin comuna Siminicea.

CLUJ. Un bărbat în vârstă de 28 de ani, din Turda, şi-a pierdut viaţa după ce a încercat să sară de la o înălţime de circa şapte metri în apele râului Arieş. Raoul George a sărit, deşi prietenii săi au încercat să-i explice că gestul său este periculos. A căzut pe pietrele de pe marginea râului şi apoi a fost proiectat în apă.

DOLJ. Un bărbat din Voineasa, judeţul Olt, muncitor la o firmă din Craiova, a murit înecat, duminică seară, după ce a intrat să se răcorească într-o baltă. Martorii au spus că bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a trecut prin zonă în jurul orei 19.00 şi a întrebat dacă este adâncă apa, menţionând că nu ştie să înoate, după care s-a dezbrăcat de haine şi a sărit în lac. Localnicii l-au scos din apă, însă bărbatul nu a mai putut fi resuscitat.

ARAD. Adrian Racoviţean, de 17 ani, a fost găsit duminică seara, leşinat în bazinul cu valuri de la Ştrand. El a a murit la spital. Medicii de la Spitalul Judeţean au depus eforturi toată noaptea să-i salveze viaţa băiatului, însă totul a fost în zadar. ; Claudia Adjudeanu

Sfaturi utile

Evitaţi apele curgătoare adânci şi canalele de irigaţii

Nu vă scăldaţi lângă poduri pentru că aici se produc de obicei vârtejuri

Înotaţi la mică distanţă de ţărm sau în apropierea unor mijloace de intervenţie (bărci, colace, frânghii)

Asiguraţi-vă că măcar o persoană dintre cele care vă însoţesc ştie să înoate, astfel încât să poată interveni în caz de accident.

Intervenţia şi acordarea primului ajutor

Dacă victima este inconştientă, intraţi în apă şi trageţi victima la ţărm cu faţa în sus. Dacă apa este prea adâncă, căutaţi o barcă pentru a o folosi să ajungeţi la victimă.

Dacă întindeţi braţul sau piciorul spre victimă, aceasta vă poate trage, din reflex, în apă. Încercaţi să ţineţi capul, gâtul şi coloana victimei în linie dreaptă, pe măsură ce o trageţi la mal.

Dacă este posibil, puneţi sub victimă o scândură pentru a o remorca sau pentru a o trage din apă.

Verificaţi funcţiile vitale ale victimei (puls, respiraţie).Aşezaţi victima în funcţie de eventualele traumatisme ale gâtului, capului sau coloanei vertebrale provocate de accident sau de plonjon.

Scoateţi toate hainele ude şi acoperiţi victima cu o pătură uscată până la sosirea ajutoarelor medicale.

A murit de ziua nunţii, în „Zori de zi“

image

Ieri, soţia lui Petru  plângea pe malul Mureşului, sperând ca măcar trupul soţului să fie găsit


Duminică, 26 iulie, la Arad, Irimia Petru (29 de ani) a ieşit la un grătar în week-end cu soţia şi cu o familie de  prieteni. Sărbătoreau împlinirea unui an de căsătorie. Chiar dacă ziua de duminică nu a fost una extrem de călduroasă, în Arad temperatura fiind  în jurul valorii de 30 de grade, tânărul a decis spre seară să facă o baie în Mureş.

Împreună cu Ioana Ariana Acatrinei, una dintre prietenele care i-a însoţit la picnic, Petru a intrat în apă, în zona cunoscută de arădeni sub numele de „Zori de zi“. A apucat să facă doar câţiva paşi când curenţii puternici din zonă l-au tras pur şi simplu în larg.

Martorii au povestit că l-au văzut intrând în apă până la genunchi, după care a fost dus de curenţi. „L-am văzut intrând în apă şi mergând câţiva metri. Îi venea apa până la genunchi. Apoi, într-o secundă, l-au luat curenţii. A strigat o dată după ajutor şi nu l-am mai văzut“, a declarat, unul dintre cei care au participat la serbarea la iarbă verde a unui an de căsnicie a cuplului Irimia. 

Prietena de familie a reuşit cu ultimele puteri să iasă din apă şi a fost transportată de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă Arad. „Tânăra, care am înţeles că este prietenă de familie cu cel dispărut, nu a fost luată de curenţi. Ea a reuşit să ajungă la malul apei şi a scăpat. Când am sosit noi aici, era conştientă”, a declarat Ana Aconi, medic la Unitatea de Primiri Urgenţe Arad.

Căutările continuă

În acelaşi timp, echipajele ISU au sosit la faţa locului pentru a încerca salvarea tânărului dispărut în apa Mureşului. Aceştia au răscolit ieri întreaga zonă, dar fără folos. De la primele ore ale dimineţii, echipajele de scafandri au reluat căutările care au continuat toată ziua.

Aceştia spun că în zonă curenţii sunt foarte puternici şi din acest motiv şi căutarea e anevoioasă, corpul putând fi târât de curenţi oriunde. „A fost folosit şi sonarul, detectorul sonic pentru telecomunicaţii subacvatice. Trupul tânărului nu a fost găsit“, a declarat Sorina Ambruş, purtător de cuvânt ISU Arad.În jurul orei 17.00, căutările au fost oprite, urmând să fie reluate în această dimineaţă.

image

L-am văzut intrând în apă şi mergând câţiva metri. Apoi, într-o secundă, l-au luat curenţii. A strigat o dată după ajutor şi nu l-am mai văzut.

image


Anton Palfi
martor ocular

VIDEO ŞOCANT-Un adolescent s-a înecat într-un ştrand din Arad

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/iulie/MOV08851_videoplayback.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite