VIDEO Saddam se temea mai mult de Iran decât de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saddam Hussein credea că Iranul este o ameninţare serioasă pentru Irak şi a încurajat ideea că ar deţine arme de distrugere în masă pentru a nu părea vulnerabil în faţa ţării vecine, potrivit unor documente FBI referitoare la interogatoriile la care a fost supus.

Coreea de Nord, aliatul de încredere

Saddam a recunoscut că perspectiva ca Iranul să considere Irakul lipsit de apărare îl speria mai mult decât ideea că SUA vor lua măsuri dacă Bagdadul blochează accesul inspectorilor ONU care căutau arme de distrugere în masă.

„În opinia dictatorului irakian, inspectorii ONU le-ar fi arătat iranienilor exact unde să lovească pentru a provoca maximum de pagube Irakului“, se arată în documentele obţinute şi publicate de National Security Archive, institut de cercetare independent.

Agenţii speciali ai FBI l-au interogat pe Saddam de peste 20 de ori şi au avut cel puţin cinci „discuţii neoficiale“ cu acesta. Interogatoriile au avut loc în perioada februarie - iunie 2004. F

ostul preşedinte irakian, care nu este identificat ca atare în documente, fiind doar numit „deţinutul valoros“, împărtăşea ostilitatea lui Bush faţă de mollahii iranieni „fanatici“. El a negat că are legături cu liderul al-Qaida Ussama ben Laden, pe care îl considera habotnic, şi declara că cel mai probabil aliat al său în cazul unui război ar fi Coreea de Nord.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite