VIDEO Fascinantă şi exotică, România din cartea ''Dracula este mort'', scrisă de un fost ambasador al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Fascinantă şi exotică, România din cartea ''Dracula este mort'', scrisă de un fost ambasador al SUA
VIDEO Fascinantă şi exotică, România din cartea ''Dracula este mort'', scrisă de un fost ambasador al SUA

În acest weekend în Baltimore Sun, Sam Sessa aruncă o privire peste "Dracula este mort", o nouă carte despre România scrisă de cuplul James C. Rosapepe (ambasador SUA) şi Sheilah Kast (jurnalistă). "Dracul Is Dead" subliniază latura pozitivă a României, o ţară exotică şi fascinantă, care a ieşit de sub regimul comunist, văzută prin ochii celor doi americani.

Rosapepe a fost ambasadorul SUA în România între 1998 şi 2001, iar Kast este gazda emisiunii "Maryland Morning" transmisă pe WYPR. "Cei doi fac un tur controversat într-o ţară est-europeană deseori trecută cu vederea", se precizează în articol.

Cartea va fi publicată în România pe 9 noiembrie, fiind structurată în 14 capitole foarte bine documentate. Autorii au declarat că au vizitat toate oraşele României de mai multe ori pentru a le cunoaşte în amănunt, au discutat cu diverşi oameni pentru a înţelege şi a putea scrie despre istoria României.

Cei doi spun că România nu înseamnă doar Bucureşti: "am structurat cartea in funcţie de călătoria noastră. Ca mai toţi americanii am fost fascinaţi de poveştile  din perioada comunistă – ce a mers, ce nu a mers, de ce unii oameni au părăsit România în aceşti 42 de ani şi de ce alţii au rămas chiar dacă şi ei ar fi putut să plece", au declarat cei doi autori.

România este populată de antrepreoniri tehnici, tineri oameni muncitori şi multă artă, muzică, cultură, spun cei doi în raportul Sessa. Turiştii s-ar putea să nu pună Bucureştiul în topul listei lor, dar o vizită în capitala României, şi mai ales în restul ţării merită făcută.

"Americanii care au vizitat România au fost fermecaţi de aceste locuri", a spus Rosapepe. "Oamenii de aici vorbesc engleză, sunt foarte pro-America, sunt oameni buni. Au o cultură şi o istorie foarte interesantă".

Probabil că cel mai cunoscut mit românesc este cel al lui Vlad Dracul, subiectul romanului "Dracula" al lui Bram Stoker. Kast şi Rosapepe au scris despre el că prinţul din Transilvania este respectat de români şi după secole întregi de la moartea sa, legenda sa ajută la creşterea turismului în Transilvania. 

"Cred că o dată cu Dracula lui Bram Stoker, legenda a făcut ca România să pară o ţară exotică", a spus Kast. "Oamenii cred că este o adevărată aventură să te duci acolo, este într-adevăr o aventură, dar nu una terifiantă", a adăugat el.



Recenzii despre "Dracula Is Dead":

"Dacă vreţi să cumpăraţi o singură carte despre România, "Dracula este mort" ar trebui să fie aceea. Cultură, religie, război, umor, regi, comunişti, copii, tocilari IT, ţigani şi Dracula - toate sunt aici, văzute prin ochii celor doi observatori şi povestitori americani", spune Sam Donaldson, prezentator de ştiri la ABC.
"România este o moştenire vie a Romei, dar şi un mare aliat al Americii. Jim şi Sheilah sunt doi ghizi extraordinari prin această ţară, care este în acelaşi timp familiară şi exotică", descrie cartea Madeleine K. Albright, Secretar de Stat al SUA între 1997 şi 2001.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite