VIDEO Românii vânaţi la Belfast: doi tineri puşi sub acuzare - Update

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi adolescenţi reţinuţi ieri au fost puşi sub acuzare în legătură cu atacurile rasiste împotriva familiilor de români din sudul oraşului Belfast, relatează Irish Independent. Click pentru FOTOGALERIE

UPDATE 12.40 Ministrul de externe Cristian Diaconescu a afirmat astăzi că 140 de români din Irlanda de Nord, dintre care 40 sunt copii, vor să se întoarcă acasă, după incidentele rasiste a căror ţintă au fost săptămâna trecută.

Cristian Diaconescu spune că ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, i-a vizitat pe români şi că aceştia au primit sprijin, inclusiv financiar, din partea autorităţilor şi populaţiei din Belfast.

"Orice acţiune xenofobă nu trebuie admisă", a repetat ferm ministrul, care a atras atenţia că problemele de imagine ale românilor devin probleme de siguranţă naţională, în condiţiile în care criza economică exacerbează nervozitatea şi tentaţiile populiste de a da vina pe alţii pentru problemele interne.

Mai citiţi şi:

VIDEO Rromii vânaţi la Belfast: doi băieţi au fost arestaţi
VIDEO 115 români vânaţi de rasişti în Belfast s-au refugiat într-o biserică
VIDEO Belfast: Consulul României se va întâlni cu ministrul Dezvoltării Sociale
VIDEO Imagini şocante cu asasinarea unui ţigan român

Cei doi adolescenţi cu vârste de 15, respectiv 16 ani, au fost arestaţi în timpul unei operaţiuni a poliţiei în sudul Belfastului.

Ei au fost puşi sub acuzare pentru comportament provocator. Cel în vârstă de 15 ani a fost acuzat şi de intimidarea familiilor de români.

Ieri, circa 200 de persoane au participat la un marş antirasism în centrul Belfastului.

Şeful poliţiei din Irlanda de Nord a spus ieri că a avut o întâlnire "pozitivă" cu ambasadorul român. Ion Jinga s-a întâlnit, printre alţii, cu primarul Belfastului, Naomi Long, după ce cu o zi înainte discutase cu premierul guvernului regional, Peter Robinson, şi cu vicepremierul Martin McGuinness.

Ambasadorul s-a declarat şocat de atacuri, dar a spus: "Am fost încurajat de reacţia populaţiei faţă de aceste atacuri".

O purtătoare de cuvânt a poliţiei din Irlanda de Nord a spus că au fost luate măsuri pentru ca familiile de români să fie în siguranţă şi tratate corespunzător. Ea a precizat că în cursul întâlnirilor cu ambasadorul român s-a discutat şi despre măsurile ce trebuie luate pentru a împiedica repetare unor astfel de acte.

"Ambasadorul a fost asigurat că astfel de acte nu sunt tolerate în Irlanda de Nord şi că cei care au comis atacurile vor fi urmăriţi cu hotărâre", a mai spus ea.

Locuinţele a peste 100 de români au fost atacate în cursul săptămânii trecute la Belfast, determinând refugierea acestora într-o biserică din oraş, iar ulterior în locuinţe temporare oferite de autorităţi. Cazul românilor a generat declaraţii de sprjin din partea politicienilor, care consideră că plecarea românilor din Irlanda de Nord din cauza atacurilor rasiste ar fi un semnal negativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite