VIDEO Revolte în China: 156 de morţi şi 1.080 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Revolte în China: 156 de morţi şi 1.080 de răniţi
VIDEO Revolte în China: 156 de morţi şi 1.080 de răniţi

Revoltele de duminică de la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, regiune autonomă cu majoritate musulmană din nord-vestul Chinei, s-au soldat cu 156 de morţi şi 1.080 răniţi. Acesta este un bilanţ provizoriu, a anunţat agenţia de presă chineză, Xinhuan. În această dimineaţă 200 de oameni s-au strâns în centrul oraşului pentru a protesta faţă de arestările operate de poliţişti. CLICK AICI pentru FOTOGALERIE

Mai citeşte şi:
Revoltă etnică în China
Preşedintele PE cere Chinei să respecte drepturile omului
SUA regretă pierderile umane din timpul revoltelor din Xinjiang

UPDATE 17.40
Aproximativ 10.000 de etnici chinezi hani au ieşit în stradă marţi după amiază înarmaţi cu bâte, lopeţi şi cuţite, pentru a se răzbuna  faptul că au fost luaţi drept ţinte de chinezii uiguri, musulmani turcofoni.

image









"Uigurii au venit în cartierele noastre pentru a distruge tot. Acum mergem noi la ei să-i batem", a declarat un protestatar care ţinea în mâini o ţeavă metalică. Citiţi mai multe aici.

UPDATE 15.01 Naţiunile Unite îndeamnă China şi grupurile etnice să pună capăt violenţelor

Un comisar al drepturilor omului din cadrul Naţiunilor Unite a făcut apel la autorităţile chineze şi grupurile etnice din regiunea musulmană Xinjiang să înceteze violenţele.

Oficialul Navi Pillay a declarat că demonstranţii au avut dreptul la un protest paşnic, iar cei arestaţi ar trebui trataţi ăn conformitate cu legea internaţională, transmite Reuters.

Comisarul a declarat că ciocnirile mortale de duminică vor fi supuse unei anchete şi a făcut apel la autorităţile locale pentru identificarea victimelor şi clarificarea evenimentelor.

Fac apel la liderii civili ai demonstranţilor uiguri şi chinezilor Han, precum şi la autorităţile chineze, să impună mari restricţii pentru a împiedica potenţialele violenţe şi pierderi de vieţi. Aceasta este o mare tragedie” a declarat Pillary.


UPDATE 8.30
Japonia consideră ca fiind "foarte regretabile" revoltele din China

Guvernul japonez a cerut "soluţionarea paşnică" a diferendelor, transmit Kyodo şi AFP.

"Numeroase persoane au murit sau au fost rănite în cursul confruntărilor dintre locuitori şi autorităţi. Considerăm drept foarte regretabil acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt  al guvernului japonez.

Tokio este "preocupat de această situaţie" şi "va continuă să urmărească cu atenţie viitoarele evoluţii", a adăugat oficialul.

El a explicat că Japonia a anunţat China în legătură cu "speranţele într-o rezolvare paşnică" a diferendelor şi a cerut facilitarea accesului nelimitat al ziariştilor care acoperă evenimentele din provincia chineză.

UPDATE 07:00 Noi proteste în nord-vestul Chinei

Cel puţin 200 de persoane protestau în această dimineaţă la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang. În prezenţa ziariştilor, protestatarii au cerut explicaţii în privinţa dispariţiei unora din rudele lor apropiate.

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, poliţia i-a somat pe manifestanţi să se disperseze, dar aceştia nu intenţionau să renunţe la proteste.

Anterior, liderul local al Partidului Comunist Chinez Wang Lequana declarat că revolta este sub control, însă "lupta este departe de a se fi încheiat", relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 04: 45 Poliţia chineză a efectuat peste 1.400 de arestări în Xinjiang
    
Peste 1.400 de persoane au fost arestate pentru presupusul lor rol în revoltele care au izbucnit la Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, duminică, soldate cu cel puţin 156 de morţi, relatează marţi agenţia chineză Xinhua, preluată de Agerpres.


Poliţia chineză a arestat 1.434 de persoane în legătură cu revoltele de duminică seară de la Urumqi, a anunţat agenţia oficială într-o primă fază.

Beijingul i-a acuzat pe uigurii aflaţi în exil, şi mai ales Congresul mondial uigur al disidentei în exil Rebiya Kadeer, că au alimentat violenţele. În replică, grupurile exilate uigure au afirmat că forţele de ordine chineze ar fi deschis focul asupra unor manifestanţi paşnici.

UPDATE 23: 53:
Li Yi, membru al Partidului Comunist Chinez, a menţionat în cursul zilei de astăzi că printre persoanele care au murit sunt 129 de bărbaţi şi 27 de femei.

Poliţia chineză a obţinut informaţii potrivit cărora unele persoane intenţionau să organizeze revolte şi în alte oraşe, în Kashi, Yili Kazak şi în Aksu.

image


În Kashi, peste 200 de persoane s-au adunat la moscheea Id Kah, cea mai mare din China, însă aceştia au fost împrăştiaţi de poliţişti astăzi în jurul orei 6.00, ora locală.

În Urumqi au fost arestaţi mai mulţi suspecţi în timpul raidurilor poliţiei. Restricţii de circulaţie sunt impuse luni seara la Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, extremitatea de nord-vest a Chinei, unde confruntările violente de duminică.

"Restricţii de circulaţie vor fi în vigoare de la ora locală 20.00", a declarat un poliţist, fără a preciza dacă restricţiile vizează oraşul sau numai cartierele unde au avut loc tulburări duminică.

Securitatea a fost întărită de asemenea luni în zonele în care s-au produs violenţele. În cartierele musulmane din Urumqi, în special în apropiere de marea piaţă din oraş, numeroase forţe de securitate patrulau pe străzi.

Anterior, agenţia chineză anunţase un prim bilanţ de 140 de morţi şi peste 800 de răniţi.

Anterior, televiziunea centrală CCTV a difuzat imagini cutremurătoare ale violenţelor. Mai mulţi civili plini de sânge zăceau întinşi pe pământ, iar mai multe maşini şi autobuze ardeau intens sau erau deja carbonizate.

Calmul a fost reinstaurat astăzi la Urumqi, unde numeroase cartiere au fost izolate de autorităţi.

Beijingul a atribuit declanşarea revoltelor dizidenţei uigure, care i-ar fi îndemnat pe uigurii locali să-i atace pe membri ai etniei Han, chinezi de origine, relatează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite