VIDEO Reprimare sângeroasă a protestelor din Guineea: 87 de opozanţi ucişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Reprimare sângeroasă a protestelor din Guineea: 87 de opozanţi ucişi
VIDEO Reprimare sângeroasă a protestelor din Guineea: 87 de opozanţi ucişi

Reprimare sângeroasă a protestelor din Guineea. Cel puţin 87 de opozanţi ai regimului au fost ucişi de forţele de ordine, după ce soldaţii au deschis focul asupra mulţimii în timpul unei demonstraţii a susţinătorilor opoziţiei din capitala Conakry, titrează BBC.

Confruntările au izbucnit la orele prânzului, când aproximativ  50.000 de protestatari s-au adunat la Conakry pentru a protesta împotriva căpitanului Moussa Dadis Camara, care a preluat puterea în statul african anul trecut, în urma unei sângeroase lovituri de stat.

Manifestanţii au protestat împotriva hotărârii lui Camara de a candida la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în ianuarie anul viitor, deşi căpitanul promisese că nu va face o asemenea mişcare.

Zeci de mii de oameni s-au adunat pe cel mai mare stadion din capitală pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de o eventuală candidatură a liderului juntei din Guineea la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Forţele de securitate, aflate sub comanda lui Moussa Camara, au fost mobilizate pentru evacuarea stadionului au intervenit şi cu focuri de arme. Se pare că a fost declanşat un adevărat carnagiu, potrivit declaraţiilor eliberate de echipajele medicale, care au oferit prim-ajutor persoanelor rănite. Printre victimele reprimării se numără şi patru femei. 

Aproximativ 87 de cadavre au fost adunate de pe stadion şi din jurul arenei, după intervenţia armatei
, potrivit unei surse din cadrul poliţiei guineene.

Bilanţul victimelor nu a fost confirmat oficial de autorităţi, care nu au comentat în niciun fel incidentul.

Comunitatea internaţională, a condamnat în termeni duri acţiunea în forţă a juntei. Franţa a emis o declaraţie de presă prin care condamnă represiunea plină de violenţă a demonstraţiei opoziţiei din fosta colonie a Hexagonului.

Cel puţin doi lideri ai opoziţiei au fost reţinuţi. Sidya Toure, fost prim ministru în Guineea, a declarat că soldaţii au deschis focul fără niciun avertisment asupra demonstranţilor.

Imediat au început să tragă în oameni...Au încercat să ne omoare, a declarat liderul opoziţiei pentru BBC.

Demnitarul este internat în spital, cu răni la nivelul capului şi că vorbeşte la telefon pe furiş, din toaleta spitalului, deoarece armata nu le permite liderilor opoziţiei să intre în legătură cu presa.

Embedded video from CNN Video
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite