VIDEO Radiografia dezastrului de la Scânteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Radiografia dezastrului de la Scânteia
VIDEO Radiografia dezastrului de la Scânteia

În spatele tragediei rutiere în care au pierit 13 oameni se află un munte de ilegalităţi. Şoferul Petrişor Apostu era indisciplinat, obosit şi lucra „la negru“. Mai mult, microbuzul trebuia să se afle pe un alt traseu, în celălalt capăt al judeţului Iaşi.

Mai citeşte şi:

Iaşi: O comună în lacrimi - doi tineri zdrobiţi de tren sunt înmormântaţi astăzi
VIDEO Acel blestemat microbuz-pirat
Iaşi: Dosar penal pentru şoferul microbuzului ucigaş (UPDATE)
Iaşi: Cea mai mare catastrofă feroviară din Moldova din ultimii 100 de ani
Iaşi: Catastrofa de la Iaşi a făcut înconjurul lumii
Iaşi: Numele victimelor din accidentul feroviar de la Scânteia
Braşov: Mecanicul locomotivei implicate în accidentul feroviar a primit Medalia pentru Merit în 2004
Braşov: Patronul Regiotrans spune că şoferul e de vină în accidentul feroviar de la Scânteia
Iaşi: VIDEO (Update) 13 morţi şi 3 răniţi la Scânteia, într-un microbuz pirat lovit de tren

Petrişor Apostu, de 26 de  ani, omul care a condus „microbuzul groazei”, era departe de a fi şoferul-model. Şofer din 2005, el figurează în evidenţa Poliţiei Rutiere cu şapte amenzi primite în ultimul an, pentru încălcări ale regulilor de circulaţie care puteau duce oricând la accidente: viteză excesivă, lipsa centurii de siguranţă, folosirea telefonului mobil în timpul mersului, staţionării sau opririi neregulamentare.

Există indicii că Apostu nu era nicidecum atent la drum atunci când s-a aruncat practic cu microbuzul în faţa trenului.
Un martor ocular l-a văzut imediat după accident cu un fişic de bani în mână. Există două explicaţii care nu au nicio legătură cu şofatul. Ori Apostu făcea monetarul în timpul cursei, ori dădea rest unui călător care tocmai îşi cumpărase bilet. Ambele „operaţiuni” sunt permise doar în timpul staţionărilor.

„Lucra 18 ore pe zi“

Şoferul are însă şi circumstanţe atenuante. După-amiaza, la ora la care s-a produs accidentul, soarele bate în aşa fel încât semnalele luminoase de la trecerea căii ferate se văd foarte slab. Trecerea peste linii de la Scânteia nu are barieră mobilă, existând doar semnalele sonore şi luminoase.

Rămâne totuşi greu de explicat cum de Apostu nu a auzit nici alarma de la barieră şi nici „claxoanele” locomotivei care se apropia. Rudele şoferului spun că acesta era foarte obosit şi muncea zile în şir pentru patronii săi. „Era deja a patra zi când mergea pe traseu. Soţia lui i-a spus că e prea obosit să se ducă, dar el nu a ascultat. Lucra de dimineaţă de la 4.00 până noaptea la 10.00”, a spus Eufrosina Murariu, verişoara lui Petrişor Apostu.

Microbuzul, plimbat de la o firmă la alta

Maşina strivită de tren nu avea ce căuta în zona Scânteia, fiind autorizată să circule pe un traseu aflat la 100 de kilometri distanţă de locul tragediei.

Şefii Autorităţii Rutiere spun că microbuzul a ajuns în sudul judeţului Iaşi printr-un artificiu. Concret, maşina aparţine în acte firmei ValCris, iar unul dintre acţionarii acesteia, Ionel Dumitriu, deţine firma Izvoraş SRL, care avea licenţă de transport pentru zona Scânteia. Practic, Dumitriu a trecut vehiculul de la o firmă la alta şi de pe un traseu pe altul.

„Părerea mea este că administratorul celor două societăţi a încercat suplimentarea curselor cu acest microbuz. Dacă voia să circule cu acea maşină în zona Scânteia, trebuia să o radieze de pe SC ValCris, să o treacă pe SC Izvoraş şi să notifice Consiliul Judeţean“, a precizat Cristian Foia, şeful Autorităţii Rutiere Române Iaşi.

Şofer „la negru“

Şeful ARR s-a întâlnit vineri noapte cu Ionel Dumitriu, prilej cu care a făcut alte descoperiri surprinzătoare. „Mi-a confirmat că şoferul microbuzului nu avea forme legale de angajare”, a precizat Foia. Acesta a demarat o anchetă proprie, însă nu a reuşit să vadă niciun act al firmei ValCris. „La sediul lor nu am găsit pe nimeni. Administratorul motivează că aşteaptă să fie înmormântate victimele, după care va veni la firmă”, a adăugat şeful ARR. În caz că nu se supune controlului, Dumitriu riscă amendă contravenţională şi ulterior ridicarea licenţei de transport.

Pe lângă ARR şi Parchet, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a demarat o anchetă. „Şoferul lucra fără forme legale, dar totuşi este considerat un accident de muncă pentru că poliţistul din comună a declarat că făcea curse regulate în fiecare zi. În cazul în care o altă persoană venea sau mergea la serviciu, din nou este vorba despre un accident de muncă“, a precizat Iulian Tărăboanţă, director coordonator ITM Iaşi.

15 pasageri, 30 de acte de identitate

În zona accidentului anchetatorii au găsit 30 de documente de identitate. Mai mulţi pasageri ai microbuzului mergeau să încaseze alocaţia copiilor, atât pentru ei, cât şi pentru vecini sau prieteni.

Viaţa acuzatului, pe muchie de cuţit

Anchetatorii nu-l vor audia prea curând pe şoferul Petrişor Apostu. „Starea şoferului microbuzului este foarte gravă. Acum este la Terapie Intensivă şi este ventilat mecanic. Are multiple traumatisme, printre care toraco-abdominale, cranio-faciale, şi fracturi de bazin, femur, claviculă.

Chiar medicii ortopezi de la Spitalul de Urgenţă spun că asemenea fracturi s-au văzut doar în timpul războiului. Celălalt pacient, de 34 de ani, este în comă de gradul I-II şi are mai multe fracturi şi traumatisme. A fost operat în cursul nopţii”, a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului „Sf. Ioan”. Ilie Meşteru (34 de ani) riscă, conform medicilor, să-şi piardă gamba dreaptă şi mâna stângă. Medicii legişti au finalizat raportul de necropsie pentru toate cele 13 victime, iar sâmbătă după-amiază familiile au luat acasă corpurile neînsufleţite.

Un caz penal

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au întocmit dosar penal pe numele şoferului microbuzului pentru ucidere din culpă. „Încadrarea provizorie este de ucidere din culpă şi facem cercetări şi sub aspectul catastrofei feroviare. Pedeapsa pentru cele două infracţiuni poate trece de 15 ani.

Verificăm atât modul în care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu angajaţii CFR pe de o parte, şi pe de altă parte cum a funcţionat sistemul de semnalizare”, a precizat Mihai Covalciuc, procurorul care se ocupă de caz. Procurorul i-a audiat până acum pe mecanicul de locomotivă şi pe conductorul trenului, însă n-a reuşit să dea de urma celor doi acţionari ai firmei ValCris Trans, proprietara microbuzului.

„Ce mă fac eu fără bărbăţel şi fără băieţel?“

Vecinele Lilianei Chelaru (centru) încearcă în zadar să-i aline suferinţa Foto: Florin Chirică

Tragedia de la Scânteia a lovit cel mai tare în familia Chelaru. Printre cei 15 pasageri ai microbuzului lovit de tren s-au aflat şi fraţii Florin (39 ani) şi Viorel (37 ani) Chelaru, cumnatul lor Mihai Rădeanu (54 ani) şi băiatul lui Florin, Iulian (10 ani). Dacă Iulian şi Mihai au murit pe loc, Florin a mai rezistat câteva ore, dar a decedat pe patul de spital. Familia îndurerată se agaţă acum de speranţa ca măcar Viorel să mai aibă zile.

Liliana Chelaru (32 de ani), soţia lui Florin, nu putea, ieri, să accepte că soţul şi cel mai mare dintre băieţii ei au plecat de lângă ea. „Ce mă fac eu fără bărbăţel şi fără băieţel? Cum să trăiesc eu singură?”, spunea printre lacrimi Liliana, în timp ce rudele încercau fără folos să îi aline durerea.

Săraci lipiţi

Doar o vacă şi un cal. Asta este averea familiei lui Florin Chelaru. Ca să îşi poată întreţine soţia casnică şi cei trei copii, bărbatul muncea cu ziua pe unde apuca în sat sau la oraş. Vineri, Florin l-a luat şi pe Iulian cu el la Iaşi pentru a-i mai cumpăra băiatului câteva articole de îmbrăcăminte. Băiatul terminase clasa a III-a la şcoala din Focşasca. În urma celor doi, Liliana a rămas să aibă grijă singură de Bianca (14 ani) şi Marius (1 an şi 3 luni).

Viorel Chelaru era zilier la o firmă de construcţii din Iaşi, dar nu lucra permanent. Bărbatul se ducea în Iaşi pentru a-l întâmpina pe Laurenţiu, fiul său de 13 ani, care petrecuse ultimele două săptămâni la o mănăstire la Agapia.
Cumnatul lor, Mihai Rădeanu, trăia despărţit de soţie, iar toate cele trei fete ale sale, cu vârste cuprinse între 22 şi 30 ani, şi-au găsit un rost în Italia.




Video - şoferul microbuzului, Petrişor Apostu, de 26 de ani, adus la Spitalul de Urgenţe

image
image

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/sosire sofer la urgente.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/sosire sofer site.jpg width=250 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false




ATENŢIE Imagini şocante

Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/film 1 scanteia.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/poza film 1 site.jpg width=280 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/film 2 scanteia.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/poza film 2 site.jpg width=280 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite