VIDEO Rachetele iraniene pot lovi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Rachetele iraniene pot lovi România
VIDEO Rachetele iraniene pot lovi România

Teheranul a testat ieri rachete cu rază lungă de acţiune, ce sunt capabile să transporte încărcătură nucleară. Rachetele pot lovi Israelul şi state membre NATO precum România, Bulgaria, Grecia şi Turcia. „Grupul celor şase“ va discuta joi posibilitatea de a impune noi sancţiuni Teheranului, după ce Barack Obama a anunţat că iranienii deţin o instalaţie nucleară secretă.

Mai citeşte şi:


VEZI AICI INTERVIUL PE CARE MAHMOUD AHMADINEJAD L-A ACORDAT ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU TIME

Oficialii iranieni au anunţat ieri că au testat rachetele cu cea mai lungă rază de acţiune din arsenalul pe care îl deţin, acestea fiind capabile să poarte încărcătură nucleară. Iranienii suţin că rachetele testate pot ajunge până la 2000 de kilometri, ceea ce înseamnă că acestea pot lovi state NATO precum România, Bulgaria, Grecia şi Turcia, dar şi Israelul şi bazele americane din regiune.

Astfel, patru capitale ale unor state NATO, Bucureştiul, Sofia, Atena şi Istanbulul pot fi lovite de un eventual atac iranian. Televiziunea de stat de la Teheran a prezentat testul ca pe un succes istoric al Gărzii Revoluţionare, structură militară ce controlează programul balistic iranian.

Generalul Hossein Salami, liderul Forţelor Aeriene ale Gărzii Revoluţionare a declarat că exerciţiile militare doresc să arate că Iranul este pregătit să „zdrobească“ orice ameninţare militară la adresa sa.

Mesaj de forţă

„Iranul a testat rachetele acum pentru a-şi încorda şi mai tare muşchii şi pentru a demonstra că jocul este departe de a se fi încheiat“, a explicat expertul Alex Vatanka de la institutul „Jane’s Defence“. Specialistul pe situaţia din Orientul Mijlociu susţine că Iranul a realizat deliberat în acest moment exerciţiile militare, în perspectiva summitului de la Geneva, de joi. La Geneva vor avea loc negocieri între cele şase puteri nucleare şi Iran, însă pe tema programului nuclear pe care Teheranul îl dezvoltă în secret.

Grupul celor şase este format din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China, plus Germania.

Sancţiuni pentru programul nuclear

Preşedintele american, Barack Obama, a dezvăluit săptămâna trecută că regimul lui Mahmoud Ahmadinejad dezvoltă un program nuclear într-o locaţie secretă, fără a fi controlat, aşa cum cere legislaţia internaţională, de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Oficialii americani susţin că centrala de îmbogăţire a uraniului este construită sub pământ. Instalaţia nucleară secretă a fost descoperită într-o zonă muntoasă aridă, aflată în apropiere de oraşul Qom. Obama a explicat că imaginile fuseseră surprinse de sateliţii americani încă din 2008. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au cerut Iranului să deschidă porţile inspectorilor internaţionali, în caz contrar fiind vizate sancţiuni economice dure.

Federaţia Rusă a anunţat la rândul său că este deschisă impunerii unor sancţiuni mai dure Teheranului, însă o eventuală rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU ar putea fi blocată de China. Oficialii chinezi au dat de înţeles că se opun impunerii de noi sancţiuni Teheranului şi că şi-ar putea exercita dreptul de veto.

Iranul este unul dintre principalii furnizori de hidrocarburi ai Chinei. Statele Unite susţin că Iranul ar putea dezvolta capabilităţi nucleare în următorii cinci ani. Totuşi, serviciile secrete americane susţin că liderii iranieni nu au luat încă decizia politică de a începe construirea unor arme nucleare.

Israelul ar putea lovi preventiv

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a vizitat recent Statele Unite pentru reuniunea Adunării Generale a ONU, s-a întâlnit cu majoritatea liderilor americani importanţi cărora le-a cerut să acţioneze rapid în dosarul nuclear iranian. „Dacă nu acum, atunci când?“, au povestit mai mulţi senatori americani că le-ar fi transmis Netanyahu. Oficialii americani nu au oferit detalii asupra modului în care Netanyahu înţelege „acţiunea“ comunităţii internaţionale.

Mahmoud Ahmadinejad declara în trecut că Holocaustul este un mit şi că visul său este acela de a „şterge Israelul după hartă“. Presa internaţională a vorbit în ultimele zile despre posibilitatea ca Israelul să lovească unilateral instalaţiile nucleare iraniene.


7News: Iran fires warning missile @ Yahoo! Video

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite