VIDEO NASA: Racheta Ares 1-X, gata de lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO NASA: Racheta Ares 1-X, gata de lansare
VIDEO NASA: Racheta Ares 1-X, gata de lansare

Racheta Ares 1-X, concepută pentru reîntoarcerea pe Lună, a fost instalată pe rampa de lansare de la Centrul Spaţial Kennedy, în apropiere de Cape Canaveral, Florida, pentru o primă lansare, programată pentru 27 octombrie, potrivit NASA, anunţă Fox News.

Ares 1-X face parte din generaţie de rachete concepute pentru a transporta în spaţiu capsulele Orion, ce vor înlocui actuala generaţie de navete spaţiale americane, asigurând zboruri cu echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională şi, potrivit noului program spaţial Constellation, Orion îi va duce pe astronauţii americani înapoi pe Lună şi chiar spre Marte.

Citiţi şi:

  • NASA amână lansarea navetei Atlantis
  • VIDEO NASA nu a găsit apă pe Lună, dar misiunea nu a fost un eşec total
  • Washington Times: Fost cercetător NASA acuzat de spionaj
  • NASA a difuzat imagini cu prăbuşirea rachetei Centaur


Prima treaptă a rachetei Ares 1-X, concepută pentru fixarea capsulei Orion, va fi testată săptămâna viitoare. Testul le va permite inginerilor NASA să verifice stabilitatea şi comportamentul la decolare al rachetei.

  • Racheta este prevăzută cu peste 700 de senzori pentru a aduna datele necesare cu privire la comportamentul său la lansare. 
  • Măsoară 99,6 m înălţime, faţă de 56 m cât măsoară rachetele care transportă în spaţiu actuala generaţie de navete americane şi este cu 10 m mai înaltă decât Statuia Libertăţii din New York.


Programul spaţial Constellation, anunţat de preşedintele George W. Bush în 2004 prevede reîntoarcerea pe Lună cu echipaj uman până în 2020 şi apoi realizarea primului zbor cu echipaj uman spre Marte.


Rachetele Saturn folosite în programul spaţial Apollo, program din care au făcut parte misiunile pe Lună, erau însă mai înalte, ajungând la 110 m.

Ares 1-X  a fost transportată din hangarul de asamblare de la Centrul Kennedy pe o distanţă de 6,4 km, cu ajutorul unui transportor utilitar gigantic, ce cântăreşte 2.272 de tone şi măsoară 40 m lungime şi 35 lăţime.

  • Transportoare de acest tip au fost folosite încă de la începutul programului Apollo.


Naveta Atlantis, ce urmează să înceapă o nouă misiune spre ISS la 16 noiembrie, a fost şi ea instalată pe a doua rampă de lansare de la Centrul Kennedy, la circa 2 km distanţă de rampa pe care a fost ridicată racheta Ares 1-X.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite