VIDEO Honduras: Proteste în urma puciului militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia sindicatelor profesorilor din Honduras a lansat un apel la grevă pe termen nelimitat pentru a protesta faţă de lovitura de stat împotriva preşedintelui Manuel Zelaya. CLICK pentru FOTOGALERIE

Mai citeşte şi:
Reacţii internaţionale la criza din Honduras
Ambasadorul Cubei la Tegucigalpa, arestat şi bătut de militari hondurieni
Preşedintele Hondurasului cheamă OSA să reintegreze Cuba

UPDATE 03:45 VIDEO Un mort şi 60 de răniţi în confruntările din Honduras

Acesta a fost expulzat din ţară, duminică, printr-un puci militar. Ulterior, Congresul l-a înlocuit, printr-un vot în unanimitate, cu şeful legislativului, Roberto Micheletti.

Măsura a fost aprobată şi de Curtea Supremă, care a invocat “conduita nelegitimă” a preşedintelui. Manuel Zelaya ceruse organizarea unui referendum care viza modificarea constituţiei ţării central-americane, în pofida opoziţiei armatei, Parlamentului şi Curţii Supreme.

Ales în 2006 pentru un mandat unic de patru ani, Zelaya urmărea să obţină posibilitatea de a candida pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie.

Ales ca reprezentant al conservatorilor, Manuel Zelaya a efectuat ulterior un viraj spre stânga şi s-a apropiat de liderii antiliberali din regiune, precum Daniel Ortega, preşedintele Nicaraguei, sau preşedintele venezuelean Hugo Chavez. Cei doi lideri, precum şi preşedintele bolivian de stânga Evo Morales, au denunţat lovitura de stat.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut ca preşedintele Zelaya să fie restabilit în atribuţiile sale, iar preşedintele american Barack Obama a făcut apel “la toţi actorii politici” din Honduras să “respecte regulile democratice şi legea”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite