Cluj: VIDEO Prins de poliţie în timp ce-şi vindea un rinichi! (UPDATE 2)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri au fost prinşi în flagrant delict de poliţiştii clujeni în timp ce ofereau spre vânzare organe umane. Preţul unui rinichi era de 13.000 de euro.

UPDATE 2: Cristian Sorin Lung nu avea nicio şansă să treacă de comisia de etică, şi să ajungă efectiv să realizeze transplantul, este de părere medicul Dan Luscalov, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Transilvania. De asemenea, acesta a adăugat că tânărul nu a mai fost niciodată la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj, aşa cum acesta a susţinut în faţa autorităţilor.

UPDATE 1: Publicarea de anunţuri privind vânzarea de organe este pedepsită de legea 96/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, articolul 157, alineatul 3: „Publicitatea în folosul unei persoane, în scopul obţinerii de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană, orecum şi publicarea sau mediatizarea unor anunţuri privind donarea de organe (...) în scopul obţinerii unor avantaje materiale sau de altă natură pentru sine, familie sau terţe persoane fizice sau juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”.

Doi tineri din Cluj, Cristian Sorin Lung şi Emanuel Dreve, au fost prinşi în flagrant, în Parcul Ştefan cel Mare, în timp ce luau 1.000 de euro de la o tânără, suma constituind avansul pentru vânzarea unui rinichi. Conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi de către o persoană despre faptul că a găsit pe un site un anunţ în care se ofereau spre vânzare organe umane. 

În momentul în care reclamantul a contactat persoana care postase anunţul, aceasta i-a solicitat 13.000 euro în schimbul unui rinichi uman, au menţionat poliţiştii.

„Persoana care a sesizat poliţia s-a întâlnit cu «vânzătorul», care i-a solicitat suma de 13.000 de euro, din care 1.000 de euro avans, în schimbul unui rinichi uman, grupă sanguină 0, arătând totodată şi modalitatea prelevării organului, fără a da însă foarte multe detalii în acest sens", se arată în comunicatul Poliţiei.

Demers jurnalistic

Povestea a pornit, practic, de la un demers jurnalistic al reporterilor NCN TV. Ziarista care s-a întâlnit cu cei doi tineri, cu pseudonimul „Maria”, povesteşte că a luat de două ori legătura cu unul dintre tineri.

Motivul pentru care acesta intenţiona să-şi vândă un rinichi era datoria pe care el şi prietenul lui o aveau la o bancă. „Mi-a povestit că deţineau împreună o firmă de rent-a-car, şi aveau un credit de 60.000 de euro, din care mai aveau de plătit 36.000 de euro”, povesteşte Maria.

După o primă întâlnire cu tânărul Cristian Sorin Lung, cel care dăduse anunţul pe un site, a fost organizat flagrantul, împreună cu poliţiştii.

Acesta a venit la întâlnire cu prietenul lui, Emanuel Dreve. Cristian Sorin Lung a fost prins în flagrant în timp ce lua avansul de 1.000 de euro de la tânără. Aceasta motivase că are nevoie de un rinichi pentru un unchi de-al ei, bolnav.
 
„A relatat verbal la faţa locului că i-a primit ca avans pentru un rinichi de-al său, restul de 12.000 de euro urmând să îi primească după efectuarea operaţiei de transplant", precizează poliţiştii clujeni.

Împotriva lui Cristian Sorin Lung s-a început urmărirea penală pentru încălcarea legislaţiei pridivind donarea de organe.

Tânărul este cercetat în stare de libertate.



Aţi recurge la astfel de măsuri, ajungând să vă vindeţi un organ, pentru a vă acoperi datoriile către o bancă?

image

Intră aici pentru a dezbate alături de noi acest subiect

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite