VIDEO Primele imagini cu accidentul produs de diplomatul rus în urma căruia o tânără zace în comă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut primele imagini cu accidentul în care o tânără de 19 ani a fost lovită duminică de un diplomat rus care conducea o maşină aparţinând Ambasadei Rusiei.

Accidentul s-a petrecut duminică, în jurul orei 16.45, la intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara. În urma impactului, fata de 19 ani a fost rănită grav.

Tânăra este în comă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni, având contuzii la creier.

Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit unor informaţii recent furnizate de MAE, acesta are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României.

"În cazul în speţă, rezultă că statul român este obligat să respecte şi să aplice întocmai Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, ratificată de 176 de state. Atât România, cât şi Federaţia Rusă sunt părţi contractante ale acestei Convenţii. Potrivit Art. 29 din Convenţie, <<Persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţiune. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine, şi ia toate măsurile raţionale pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei sale, libertăţii şi demnităţii>>", se arată în comunicatul MAE.

"El se bucură de asemenea de imunitatea de jurisdicţia sa civilă şi administrativă..»; «Nu este obligat să depună mărturie»; faţă de el «Nu poate fi luată nici o măsură de executare...»; iar «Imunitatea de jurisdicţie a unui agent diplomatic în statul acreditar (statul primitor) nu poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant (statul trimiţător)». Prin urmare, agentul diplomatic are imunitate doar în statul unde se află la post, nu şi în statul trimiţător", se arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite