VIDEO Premiul Nobel pentru chimia vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Premiul Nobel pentru chimia vieţii
VIDEO Premiul Nobel pentru chimia vieţii

Americanii Venkatraman Ramakrishnan şi Thomas Steitz, împreună cu Ada Yonath din Israel, au fost desemnaţi câştigătorii premiului Nobel pentru chimie pe anul 2009.

 Distincţia încununează o cercetare amănunţită făcută de cei trei oameni de ştiinţă în domeniul ribozomilor. Aceştia sunt un fel de mici fabrici de proteine din interiorul celulelor, meritul cercetătorilor constând în alcătuirea în premieră a unui fel de hartă a acestor elemente detectabile la nivel de atom. În nota de acordare a premiului, Academia regală suedeză spune că „harta” reprezintă „o contribuţie fundamentală” la înţelegerea vieţii, şi în acelaşi timp un instrument extrem de valoros în dezvoltarea unor tratamente cu antibiotice.

„Ceea ce va duce la salvarea multor vieţi şi la alinarea multor suferinţe”, au mai susţinut reprezentanţii Academiei.

Ceremoniile de anunţare a câştigătorilor premiilor Nobel sunt în plină desfăşurare. Până acum, au fost anunţate premiile pentru medicină (adjudecate de trei americani) şi fizică (un american, doi canadieni şi un cercetător din Hong Kong). Săptămâna aceasta se vor şti şi câştigătorii premiilor pentru literatură şi pentru pace, luni urmând să fie anunţaţi şi cei ce vor lua premiul Nobel pentru economie.

Fiecare premiu e însoţit de un cec în valoare de 1.400.000 de dolari, o diplomă, o medalie de aur şi o invitaţie la ceremonia de decernare care are loc pe 10 decembrie. Decernările se defăşoară la Stockholm, cu excepţia celei pentru premiul Nobel pentru pace, care are loc la Oslo.


Cum funcţionează ribozomii, elementele care asigură chimia vieţii?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite