VIDEO Un sport pentru puştii agili ca pisica: Parkour

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi adolescenţi bucureşteni practică parkour, un sport extrem în care zidurile sunt rampe de lansare. Sar peste garduri, escaladează balustrade sau folosesc copacii drept rampe pentru figuri acrobatice. Asta fac tinerii care practică parkour. FOTOGALERIE!

În urmă cu câţiva ani, breakdance-ul era cel mai în vogă sport printre liceenii dornici de adrenalină. Acum a apărut ceva nou, mai periculos şi mai incitant - parkour. Importat din Franţa în urmă cu vreo patru ani, acest sport urban nu cere doar pregătire fizică deosebită, ci şi foarte mult curaj şi tehnică, pe care o obţii doar după foarte multe antrenamente. Practicanţii se numesc traceuri, iar sportul lor este strict urban. Tinerii acrobaţi sunt, în majoritate, liceeni.

Cele mai bune locuri pentru sărituri

Traceurii nu se dau înapoi de la nicio provocare. Printre locurile preferate de căţărători sunt „curtea şi holurile Universităţii Politehnica Bucureşti, scările din faţa Teatrului Naţional şi intrarea de la Palatul Copiilor“, după cum le enumeră Mihai „D12“ Dobre, în vârstă de 16 ani.

Ştefan „DBD“ Oprea, care practică acest sport din 2007, spune că locul cel mai bun de antrenamente din Bucureşti este la Dealul Mitropoliei. „Aici mă antrenez eu cel mai bine pentru că găsesc tot ce am nevoie: ziduri, balustrade şi scări. În afară de asta, vecinii din zonă sunt de treabă şi nu ne reclamă dacă facem gălăgie“, explică tânărul.

Pe de altă parte, Andrei „Nazgu“ Vintileanu, un „veteran“ bucureştean, ne-a mărturisit că locul lui preferat este Piaţa Victoriei. „Pe scările de la intrarea în bloc fac cele mai reuşite combinaţii“, recunoaşte „Nazgu“.

Un sport extrem

Parkour este un sport extrem. „Nazgu“ ne-a făcut o demonstraţie: după ce s-a urcat pe un zid de trei metri înălţime, s-a agăţat pe o balustradă, de unde s-a desprins şi s-a rostogolit, continuându-şi cursa către un alt zid. Nu este un traseu bine definit, doar punctul de plecare şi cel de sosire sunt cunoscute. „Parkour presupune alegerea celui mai eficient mod de a ajunge dintr-un loc într-altul“, explică „Nazgu“. 

Deşi îl practică zilnic, traceurii recunosc că parkour este un sport extrem. „Te poţi accidenta grav dacă nu faci lucrurile cu responsabilitate. Trebuie să ai o pregătire fizică bună, tehnică şi curaj. Acum câţiva ani, la un antrenament, unul dintre băieţi şi-a rupt coloana“, îşi aminteşte cu tristeţe „DBD“ Oprea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite