VIDEO Parada „naziştilor“ imaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Parada „naziştilor“ imaturi
VIDEO Parada „naziştilor“ imaturi

Prin gestul său, Radu Mazăre se alătură unei lungi liste de personalităţi surprinse afişând însemne naziste. Scandalurile ulterioare au făcut înconjurul lumii, fiind însoţite de demisii şi scuze. În cazul actualului primar al Constanţei, psihiatrii şi sociologii pun ştampila: „conduită juvenilă” şi „dorinţă disperată de-a ieşi în evidenţă”.

Mai citeşte şi:
VIDEO Mazăre, în atenţia presei internaţionale după apariţia în uniforma nazistă
Mazăre îşi cere scuze pentru purtarea unei uniforme naziste
Mazăre spune că s-a îmbrăcat în uniformă de nazist inspirat de filmul "Operaţiunea Walkirie"

Primarul Constanţei, bossul Formulei 1, un prinţ al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, un politician din acelaşi Regat, un star rock - toţi au în comun un singur lucru: s-au afişat în public sau au fost surprinşi în cadru intim purtând uniforma nazistă. Toţi au stârnit scandaluri şi controverse.

Majoritatea s-au terminat cu scuze pentru ofensă, altele au condus la demisii spectaculoase sau la proiectarea unui portret în culori închise de către presă, cu efecte negative asupra propriei imagini greu de evaluat. În toate aceste cazuri însă, specia­liştii – psihiatri şi sociologi – vorbesc despre „imaturitate”, „conduită juvenilă” şi „dorinţa disperată de a ieşi în evidenţă”.

Sâmbătă, 18 iulie, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a defilat alături de fiul său, la o paradă de modă din Piaţeta Cazino din staţiunea Mamaia, îmbrăcat într-o uniformă de ofiţer nazist din armata germană.

Lui Mazăre i s-a cerut demisia de onoare

image

Primarul Constanţei a fost însoţit pe scenă de fiul său



Reacţiile ce au urmat acestei apariţii au fost virulente, în special dinspre comunitatea evreiască şi presa naţională şi internaţională. Cea mai vehementă manifestare de acest fel a venit din partea Centrului Simon Wiesenthal, din Ierusalim, al cărui director i-a cerut lui Mazăre „să-şi recunoască greşeala, să prezinte scuze şi să demisioneze”.

În primă instanţă, edilul a încercat o scuză puerilă. Potrivit acestuia, prezentarea ar fi fost inspirată din filmul „Operaţiunea Walkire”, unde „personajul principal este un ofiţer german care voia să scape ţara de un dictator nebun”. Ulterior, Mazăre a revenit, cerându-şi scuze „celor care s-au simţit ofensaţi”: “Nu am vrut în niciun caz să agresez pe cineva prin ţinuta mea”, a precizat primarul Constanţei.

Pozele de pe Facebook şi şapca SS

image

Politicianul Sean Aspey



Tema afişării simbolurilor naziste avea să revină în atenţia opiniei publice în primăvara acestui an. Atunci, Sean Aspey, membru al partidului liberal democrat din Marea Britanie şi consilier local în oraşul galez Porthcawl, a făcut imprudenţa de a posta patru fotografii personale pe Facebook, îmbăcat în uniformă nazistă.

Pozele cu pricina erau făcute într-un club din oraş, chiar de ziua politicianului, la împlinirea vârstei de 40 de ani. Realizând uriaşa gafă, Aspey a încercat să şteargă rapid imaginile, însă câteva ziare britanice au intrat la timp în posesia lor şi le-au publicat.

image

„Lemmy“ de la Motorhead


Urmările au fost cu atât mai grave cu cât Aspey, un împătimit al reţelelor virtuale de socializare, se înscrisese în alte două cluburi pe internet, formate din admiratori ai lui Frederick Walter Stephen West şi Harold Shipman, doi foşti criminali în serie, cu zeci de victime la activ. Liberal-democratul a fost somat să demisioneze din partid şi suspendat din funcţia de consilier. Scuzele lui Sean Aspey se lasă încă aşteptate.

„Am avut iubite negrese“

Starul rock Ian “Lemmy” Kilmister, liderul trupei britanice “Motorhead”, a şocat Germania după ce a pozat, în iulie 2008, purtând un chipiu similar cu cel al uniformelor SS. Fotografia a apărut chiar într-un ziar german, înaintea festivalului “Wacken Rocks Seaside”, din oraşul nemţesc Aurich.

Pus în faţa scandalului uriaş pe care l-a provocat, Lemmy a declarat: “Încă din cele mai vechi timpuri, băieţii răi au avut cele mai tari uniforme. Şi nu-mi spune că sunt nazist, doar pentru că am uniformă de nazist. În 1967 am avut prima iubită negresă şi de atunci au fost şi altele”. Suspiciunile asupra sa continuă însă, având în vedere că “Lemmy” este cunoscut ca fiind un colecţionar de obiecte de origine nazistă şi având încrustată “Crucea de fier” pe chitara bass.

Svastica de pe umărul prinţului

image

La începutul anului 2005, tabloidul britanic „The Sun” publica pe prima pagină o fotografie înfăţişându-l pe prinţul Harry, fiul cel mic al moştenitorului tronului britanic, îmbrăcat în ofiţer nazist din cadrul „Afrika Korps”, cu svastica pe braţul stâng. Incidentul s-a petrecut cu doar câteva zile înainte de comemorarea Holocaustului.

Fotografia fusese realizată în timpul unei petreceri private, dar acest amănunt nu a contat prea mult. Valurile de proteste ce au urmat din partea mai multor instituţii religioase, oameni politici sau jurnalişti l-au făcut pe Harry să transmită scuze “faţă de toţi cei jigniţi”.

Max Mosley - „nazi-sado-maso“

image

În primăvara anului trecut, Max Mosley, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), a apărut într-un filmuleţ, preluat de cotidianul britanic “News of the World”, în care participa la o orgie sado-masochistă cu cinci prostituate îmbrăcate în uniforme naziste.

Max Mosley este fiul unui fost lider fascist din Anglia, din perioada anilor ’30, Sir Oswald Mosley, iar acest amănunt a contribuit la catalogarea sa de către presa britanică drept „un nostalgic nazist”. Preşedintele FIA a dat în judecată cotidianul “News of the World”, obţinând despăgubiri în valoare de 60.000 de lire sterline.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite