VIDEO Papa caută în Orientul Mijlociu împăcarea cu evreii şi musulmanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ultima vizită a unui Papă în Ţara Sfântă, în 2000, Benedict al XVI-lea a început astăzi prima călătorie de la începerea pontificatului său în Orientul Mijlociu şi cea mai riscantă din punct de vedere politic. Suveranul pontif va încerca în timpul vizitelor în Iordania, Israel şi teritoriile palestiniene să îndrepte relaţia tensionată dintre Vatican şi evrei şi musulmani. "Ţinând cont de tensiunile din regiune, vi

Citiţi şi:

- Papa Benedict al XVI-lea, ameninţat de talibani pe un site web
- Papa, printre ruine
- Papa Benedict al XVI-lea transmite "un mesaj de speranţă" pentru Africa

16.43 Papa Benedict al XVI-lea a sosit la Amman
, în vizita de patru zile în Iordania.  Regele şi regina Rania au organizat o primire oficială marcată de 21 salve de tun şi intonarea imnurilor Vaticanului şi Iordaniei. "Vizita în Iordania îmi oferă fericita ocazie de a-mi declara profundul respect faţă de comunitatea musulmană'', a declarat Suveranul Pontif

Click aici pentru FOTOGALERIE de la sosirea Papei în Iordania.

Papa va rămâne până luni în Iordania, unde creştinii reprezintă 4% din cele 5,8 milioane de locuitori. Măsurile de securitate sunt extrem de severe, potrivit unui responsabil iordanian. Un amplu dispozitiv de securitate a fost desfăşurat în toate locurile pe care le va vizita papa, măsurile de protecţie utilizând cele mai moderne tehnologii, potrivit unui responsabil iordanian.

Imagini de la primirea Papei pe aeroportul din Amman



Suveranul pontif a declarat că întreprinde acest voiaj în calitate de "pelerin al păcii", într-o perioadă în care tensiunile în regiune sunt mai mari decât în 2000, în cursul vizitei istorice pe care a efectuat-o predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, mai ales în urma ofensivei israeliene în Fâşia Gaza la începutul anului.

Suveranul pontif va urma itinerariul predecesorului său, Ioan Paul al II-lea, mergând în locurile simbolice meţionate în Vechiul şi Noul Testament, printre care Muntele Sinai, unde, potrivit Bibliei, Dumnezeu i-a arătat lui Moise ţara promisă, şi oraşele Ierusalim, Betleem şi Nazaret. Benedict al XVI-lea va oficia patru slujbe publice la Amman (la 10 mai), la Ierusalim (12 mai), la Betleem (13 mai) şi la Nazaret (14 mai).

Papa va adresa 32 de discursuri în unele dintre cele mai sfinte locuri din lume, către musulmani, evrei şi creştini.

"Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este discursul pe care îl va avea Papa când va ajunge aici", a declarat patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal. "Un cuvânt pentru musulmani şi voi avea probleme. Un cuvânt pentru evrei şi voi avea probleme. La sfîrşitul vizitei Papa se întoarce la Vatican dar eu rămân aici să fac faţă consecinţelor", a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lobardi, a spus că "ţinând cont de tensiunile din regiune, vizita Papei pare un gest de bravură".

Pentru Vatican, vizita Papei este un bun prilej de a îndemna către pace palestinienii şi israelienii şi de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu evreii şi musulmanii. Turneul va avea şi un puternic aspect umanitar, suveranul urmând să viziteze centrul Regina Pacis de la Amman, cele ale Caritas Baby Hospital şi o tabără de refugiaţi din Betleem.




Marile provocări


În ianuarie, Papa a provocat indignare în lumea evreiască după ce l-a reabilitat pe episcopul britanic Richard Williamson, care a negat existenţa camerelor de gazare. Pentru depăşirea crizei, Benedict a condamnat în termeni duri Holocaustul, catalogându-l drept "crimă împotriva lui Dumnezeu şi a umanităţii".

Ministrul israelian al Cultelor, Yaakov Margi, a cerut Papei Benedict al XVI-lea să-i denunţe "fără ambiguitate pe negaţionişti şi antisemiţi" în cursul vizitei prevăzute să aibă loc luni la Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Ierusalim.

Benedict al XVI-lea urmează să se deplaseze la monumentul ridicat în memoria a şase milioane de victime ale genocidului nazist, în cadrul vizitei sale pe care o va începe în aceeaşi zi în Israel.

Există însă şi alte motive de dispută între Papă şi evrei, unul dintre ele fiind procesul de canonizare a Papei Pius al XII-lea. Statul israelian se opune dorinţei lui Benedict al XVI-lea de a-l beatifica pe papa Pius al XII-lea, vinovat, potrivit Ierusalimului, că a păstrat tăcerea în timpul Shoah (Holocaustului).

De asemenea, vizita Papei vine la trei după ce a insultat musulmanii în cursul unei vizitei efectuate în Regensburg, Germania. Citând un împărat bizantin din secolul 14, care a spus că islamul a încurajat violenţa şi a adus lucruri “rele şi inumane”.

De asemenea, islamiştii l-au avertizat pe Papă să nu viziteze Zidul Plângerii din Ierusalim, un loc de pelerinaj iudaic. "Este vorba de un loc musulman furat de israelieni. Vizitarea acestui loc ar însemna aceeptarea ocupaţiei", subliniază Fraţii Musulmani.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite