VIDEO Seisme puternice în Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Seisme puternice în Pacific
VIDEO Seisme puternice în Pacific

O serie de seisme de amploare s-au produs în noaptea de miercuri spre joi în Pacific, fiind emise alerte de tsunami pentru 20 de naţiuni, care au fost anulate ulterior.  Cel mai puternic seism, de 7,8 pe scara Richter, s-a produs în apropiere de arhipelagul Vanuatu, din Pacificul de Sud.

UPDATE 12.10 Un nou seism cu magnitudinea de 7.0 grade s-a produs în Vanuatu, în sudul Pacificului, fără a declanşa alertă de tsunami, la câteva ore după alte trei cutremure puternice, au anunţat Institutul american de geofizică (USGS) şi Centrul de Alertă pentru tsunami în Pacific. Mai multe detalii aici.

UPDATE 04:22
Centrul specializat din Pacific a anulat toate alertele de tsunami emise. Anularea a venit la două ore după emitere, scrie AP. Un tsunami mic a fost generat, potrivit măsurătorilor nivelului mării.

UPDATE 04:12
Autorităţile din Noua Caledonie au început evacuarea peroanelor de pe coasta de est a insulei şi din insula din apropiere Loyalty către locuri mai înalte din regiune, imediat după lansarea avertismentului de tsunami, transmite CNN.

UPDATE 04:02
Alerta de tsunami emisă pentru 11 naţiuni din Paficul de Sud după producerea a două puternice seisme, de 7,3 şi 7,8 grade, în largul arhipelagului Vanuatu, a fost extinsă la Australia, Noua Zeelandă, Indonezia, insulele Samoa şi Tonga, informează joi Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific, citat de Reuters.

UPDATE 03:10
Centrul specializat din Pacific a emis alertă de tsunami pentru 11 naţiuni, printre care Papua Noua Guinee, Fiji, Vanuatu, Noua Caledonie, insulele Solomon şi Kiribati.

De asemenea, a fost emis un avertisment de gravitate mai redusă pentru Australia, Noua Zeelandă, Indonezia, Samoa Americană şi Samoa, ultimele două grupuri de insule lovite săptămâna trecută de un val mareic care a distrus sate întregi, transmite Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Protecţiei Civile din Noua Zeelandă a declarat că oamenii vor fi sfătuiţi să stea departe de plaje sau de ambarcaţiunile de pe ţărm.

Poliţia din Vanuatu susţine însă că seismul nu a fost resimţit în capitala Port Vila şi că nu s-a raportat o creştere a nivelului apei oceanului.



UPDATE: 03:02
Potrivit site-ului USGG, un nou cutremur a avut loc în apropierea arhipelagului Vanuantu, cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter, la o oră şi 10 minute diferenţă de primul, cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter.

Acesta din urmă a avut epicentrul la o adâncime de 33 de kilometri.

Cu mai bine de o oră înainte un puternic seism cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter a zguduit Pacificul de Sud în această noapte, în apropierea arhipelagului Vanuatu.

Cutremurul a avut epicentrul la aproape 300 de kilometri nord-vest de insula Santo, la o adâncime de 35 de kilometri.

Imediat după producerea cutremurului, Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a emis o avertizare regională.

Pentru moment, nu există rapoarte privind eventuale victime sau pagube materiale în arhipelagul Vanuatu, compus din circa 300 de insule.

Filipinele, lovite din nou de cutremur

Cu foarte puţin timp înainte, Institutul american de geofizică (USGS) anunţase producerea unui seism cu magnitudinea de 6,7 pe scara Richter în sud-estul provinciei Sulu din arhipelagul Filipine, fără a se emite alrtă de tsunami în acest caz.

Epicentrul seismului, produs la ora locală 05.41, a fost localizat la 297 km sud-est de Jolo, capitala provinciei insulare Sulu. Adâncimea la care s-a produs cutremurul este de 582,8 km, a mai precizat sursa citată.

Iniţial, magnitudinea cutremurului a fost evaluată de USGS la 6,9 grade pe scara magnitudinii de moment.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite