VIDEO Olanda se extinde prin casele plutitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Olanda se extinde prin casele plutitoare
VIDEO Olanda se extinde prin casele plutitoare

La Ijburg, un nou cartier rezidenţial din Amsterdam, o sută de case plutesc pe lac: după ce a luptat timp de secole împotriva apei, Olanda vrea să o transforme într-un aliat pentru a soluţiona problema lipsei spaţiului pe teritoriul său dens populat, relatează AFP.

"Este multă apă în Olanda; ea este utilizată pentru navigaţie şi distracţie. Vrem să vedem dacă este posibil şi să locuim pe ea", a explicat Ton van Namen, director al societăţii Monteflore, care a construit jumătate dintre locuinţele de pe malul vestic al lacului Ijmeer.

De formă cubică, casele plutitoare, aflate la zece kilometri de centrul oraşului, au fost construite în câteva luni numai cu materiale nepoluante. Primii locatari s-au mutat în 2008.

"Suntem încă în stadiu de experimentare, însă este poate începutul unei soluţii la lipsa spaţiului şi creşterea nivelului mării din cauza încălzirii climatice", a subliniat Igor Roovers, director al celulei create de oraşul Amsterdam pentru a asigura dezvoltarea complexului Ijburg.

Casele se sprijină pe cuburi de beton plutitoare şi sunt fixate prin doi stâlpi plantaţi solid în apă, care le asigură stabilitatea permiţând în acelaşi timp urmărirea variaţiilor nivelului apei. Ele sunt legate de pământ şi racordate la utilităţi prin cheiuri.

"Să trăieşti în această casă îmi dă un sentiment de libertate. Am impresia că sunt mereu în vacanţă. Nu se simte că eşti pe apă. Îţi dai seama doar când se mişcă lustra din salon", a declarat un localnic.



În total, casa sa a costat 600.000 de euro, circa 3.500 de euro metrul pătrat construit, în condiţiile în care preţurile pot urca până la 7.000 de euro metrul pătrat în centrul Amsterdamului. 

Acest preţ include şi parcela de apă de 160 de metri pătraţi, concesionată de oraş pentru 130.000 de euro pentru 50 de ani, cu posibilitatea de reînnoire.

Ijmeer va construi circa 170 de case plutitoare, care vor fi înconjurate de 18.000 de apartamente noi în curs de construcţie pe insule artificiale.

Case plutitoare în Seattle

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite