VIDEO Traian Băsescu, fluierat şi huiduit în Harghita: "Egală autonomie la Odorheiu Secuiesc precum la Tulcea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit astăzi la la Universitatea de Vară "Tusvanyos" din Băile Tuşnad, în timpul unui discurs despre autonomie.

Citiţi şi:
Ţinutul Secuiesc nu va căpăta autonomie niciodată, declară Băsescu
Ambasadorul Ungariei: România ar fi mai bună dacă ar acorda autonomie Ţinutului Secuiesc
VIDEO Maşina lui Boc, atacată cu ouă

Când a ajuns în incinta campingului unde au loc lucrările universităţii, mai mulţi participanţi au ridicat foi de hârtie pe care era tipărit cuvântul autonomie, iar preşedintele le-a spus: "degeaba ridicaţi, nu se acordă autonomia acum".

La început şeful statului a fost aplaudat. "Avem nevoie de creşterea autonomiei în toate oraşele din România", a spus Băsescu primind aplauze.

Dar când a continuat să vorbească despre conceptul de autonomie, Băsescu a atras nemulţumirea participanţilor: "Cu un singur amendament. Nu aplaudaţi până nu vă spun şi amendamentul. Egală autonomie la Odorheiu Secuiesc precum la Tulcea sau în Caracal", a continuat preşedintele, după care cei prezenţi au început imediat să îl huiduie şi să îl fluiere.

Zâmbind, Băsescu le-a spus că "dacă mai fluieraţi, vă mai spun o dată" dar huiduielile s-au înteţit, iar mai multe persoane au strigat în limba maghiară "libertate pentru unguri".

"România este stat naţional, suveran, independent, da? Deci articolul 1 din Constituţia României spune aşa: România este stat naţional, suveran, independent", a repetat Băsescu, peste corul de fluierături.

Pentru ca mulţimea continua să huiduie, Băsescu a zis: "Vă mai spun o dată înainte să vă liniştiţi? OK, sper că aţi înţeles".

Mulţimea nu s-a oprit din fluierături.

Ce a mai spus Băsescu:

  • "În mod egal şi comunităţile de români, romi sau maghiari au nevoie de mai multă libertate de a-şi decide viitorul. Mi se pare deplasată ambiţia ca autonomia să fie doar pentru unii. Dragii mei, şi cei care aveţi foaia pentru autonomie şi cei care nu, înţelegeţi că autonomia este necesară tuturor"
  • "Pentru cei care văd în autonomie introducerea paşaportului pe teritoriul naţional al României, vă spun că este o viziune greşită şi nu voi ezita să vă spun că niciun politician român nu va încălca sau negocia Constituţia României"
  • "Atenţie la limba română. Este bine ca elevii maghiari să înveţe şi limba română, ca să se poată descurca oriunde în această ţară şi la oricel nivel. Mi-aş dori ca şi românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi ca maghiarii din România, inclusiv să fie reprezentaţi în Parlament"


Şeful statului a participat la la dezbaterea "Politicieni reformatori în Europa". În momentul incidentului se afla în stânga fostului premier ungar Viktor Orban. La dezbateri mai participă europarlamentarul Laszlo Tokes.

Sursa: REALITATEA.NET

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite