VIDEO Două familii din Ocnele Mari au fost evacuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Două familii din Ocnele Mari au fost evacuate
VIDEO Două familii din Ocnele Mari au fost evacuate

Prăbuşirea Câmpului I a început în această dimineaţă, la ora 5.30

Tavanul cavernei formată în Câmpul I de Sonde din Ocnele Mari s-a rupt, în această dimineaţă, la ora 5.30. La ora 7.00 autorităţile au instituit în zonă codul roşu. „ La 5.30 a început ruperea tavanului cu surparea a 100 de metri pătraţi de teren. Până la ora 8.00, în zonă se surpaseră 1.100 de metri pătraţi de teren, iar adâncimea craterului format era de 70 de metri pătraţi. În urma ruperii, a început să iasă saramura la suprafaţă, dar nu avem scurgeri pe versanţi“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.
Două familii care au casele chiar în chiuveta lacului care va colecta saramura au fost evacuate preventiv. Familia Hodorog Ion a fost mutată, ieri, cu ajutorul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) din Ocne, în tabăra de la Ocniţa.
„Familia Hodorog e formată din două persoane şi a înţeles care este situaţia. Astăzi de dimineaţă a fost mutată şi a doua familie, Ana Ciriperu, la copii“, a spus prefectul. În zonă erau astăzi, zeci de  echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Mageru, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului Poliţiei Judeţene, care ajutau la evacuarea bunurilor din cele două locuinţe. Lucrurile oamenilor au fost depozitate la căminul cultural din oraş şi la un spaţiu amenajat în tabăra Ocniţa. Persoanele mutate în tabără vor avea masa asigurată de Exploatarea Minieră.
Prăbuşirea controlată a tavanului cavernei formată în Câmpul I de sonde în urma exploatării de sare în soluţie a început pe 15 iulie.

19 familii sunt în zona de risc

Specialiştii estimează că în cavernă există un milion de metri cubi de saramură şi, în urma prăbuşirii, 400.000 de metri cubi se pot revărsa pe terenurile oamenilor, restul fiind preluat de digul care s-a construit în zonă. „Situaţia este sub control şi ne interesează partea socială. 19 familii cu 58 de persoane au casele amplasate în zona de risc. În acest moment, nu se pune problema evacuării altor persoane. Dacă vor fi probleme, există la tabăra Ocniţa spaţiu pentru aceste familii“ a declarat Grigorescu, astăzi, la ora 10.00.

În perimetrul de risc generat de Câmpul I,  reprezentanţi CLSU au interzis accesul persoanelor şi al animalelor şi s-a curăţat vegetaţia pe deversor. Problema de la Ocnele Mari a fost prezentată de autorităţile vâlcene în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, în care s-a solicitat o analiză şi în Câmpurile III şi IV , unde ar fi probleme, dar şi fonduri pentru a continua ridicarea caselor sinistraţilor.

„Am cerut şi întocmirea unei strategii de continuare a exploatării de sare în soluţie din Câmpurile III şi IV Ocnele Mari, pentru că în zona lor locuiesc 600 de familii, iar această activitate reprezintă un risc asupra lor. Am cerut şi bani pentru a continua cele 20 de case care se fac în cartierul Căzăneşti pentru sinistraţi. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la aproximativ 10,4 milioane de lei“, a afirmat prefectul. Remus Grigorescu a mai subliniat că a primit asigurări că peste două săptămâni, în şedinţa de Guvern, se va face o rectificare de buget şi vor fi alocaţi bani pentru construcţia caselor.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/IMAGINI_OCNELE_MARI_2-f05c2ebb7.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite