VIDEO Oamenii care conduc planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Top Barack Obama, Hu Jintao şi Vladimir Putin sunt în acest moment cei mai influenţi oameni din lume, potrivit revistei „Forbes“. Niciunul dintre liderii Europei Occidentale nu se află pe primele 10 poziţii ale topului Forbes, care include 67 de şefi de stat, interlopi şi oameni de afaceri.

Obama conduce topul deoarece este şeful celei mai mari şi mai dinamice economii a lumii, al celei mai puternice armate  şi controlează un arsenal nuclear de  5.000 de rachete, scrie „Forbes“.

Citiţi şi:



El este urmat de Hu Jintao, care îşi justifică locul în clasament prin faptul că este liderul celei mai numeroase naţiuni, „cu cel mai mare potenţial de a domina lumea, pe termen lung“, după cum a declarat editorul „Forbes“, Bruce Upbin. 

Premierul rus, Vladimir Putin, a acumulat puncte deoarece îi place să‑şi arate puterea aruncând oligarhii după gratii, invadând ţările vecine şi întrerupând, din când în când, aprovizionarea cu gaz a Europei, explică „Forbes“.

Putin, un „anti-Obama“

Putin este descris drept „ţar al tuturor ruşilor“ şi „anti-Obama“, deoarece nu e adept al schimbării. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, ocupă abia poziţia a 43-a, fiind plasat după vicepremierul rus, Igor Sechin, care ocupă locul 42.

„Pentru majoritatea observatorilor politici este clar că preşedintele rus, Dmitri Medvedev, rămâne partenerul secund în tandemul de la Kremlin. De fapt, preşedintele Rusiei dispune de atâta putere cât îi acordă Putin“, a declarat expertul Kim Esken, de la Grupul Euroasiatic.

Kim Jong Il, mai tare ca Sarkozy


Niciunul dintre liderii Uniunii Europene nu se află în primele 10 locuri. Premierul italian, Silvio Berlusconi, este pe poziţia a 12-a, iar cancelarul german, Angela Merkel, pe poziţia a 15-a. Liderul britanic, Gordon Brown, este al 29-lea, iar preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, ocupă modesta poziţie 56, ambii după preşedintele nord-coreean, Kim Jong Il (poziţia 24).

Baronul cocainei, poziţia 41

„Forbes“ îl include printre puternicii lumii pe Joaquin „El Chapo“ Guzman, cel mai căutat om din Mexic, trecând în dreptul profesiei acestuia „traficant de droguri“. 

Guzman conduce cartelul Sinaloa, una dintre cele mai puternice mafii mexicane, şi dispune de legiuni de ucigaşi plătiţi, care sunt la comanda sa. Informaţiile care ar duce la prinderea sa sunt recompensate de guvernul mexican cu 2,3 milioane de dolari.



Puterea banilor şi a internetului

Mexicul a deplâns decizia „Forbes“ de a-l include pe Guzman în lista celor mai puternici oameni ai lumii, considerând că este o insultă la adresa luptelor sângeroase dintre guvern şi carteluri, care au făcut aproape 14.000 de victime în ultimii trei ani.

Autorii topului i-au plasat pe locul al cincilea pe Sergey Brin şi Larry Page, fondatorii Google, iar pe locul al 10-lea, pe Bill Gates, fondatorul Microsoft, companie ale cărei produse sunt utilizate zilnic de 85% din sutele de milioane de utilizatori de computere. Bancherii şi investitorii sunt bine reprezentaţi în top.

Rupert Murdoch, magnatul mass-media, este pe locul al şaptelea. Directorul executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, este pe locul al 18‑lea, iar omul de afaceri Warren Buffett, pe poziţia a 14-a.

Papa Benedict al XVI-lea ocupă poziţia a 11-a, iar liderul religios tibetan, Dalai Lama, poziţia 39. Teroristul Osama bin Laden, care este pe locul 39, este numit de Forbes „cel mai puternic om din lume care nu poate folosi un telefon celular“. Unul dintre motivele includerii sale în top este că un număr impresionant de tineri continuă să se sinucidă în numele lui.



Criterii

Autorii s-au condus după patru principii: numărul oamenilor asupra cărora se extinde puterea unei persoane; posibilitatea extinderii puterii peste sfera respectivă; controlul sau accesul la resurse financiare; uzul efectiv de putere.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite