VIDEO Şeful Birmaniei nu i-a dat voie secretarului general al ONU să o vadă pe Suu Kyi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Sunt foarte dezamăgit", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat în Myanmar să ceară juntei militare aflată la putere eliberarea tuturor deţinuţilor politici, inclusiv a liderei opoziţiei, Aung San Suu Kyi.

Sosit vineri dimineaţa în capitala Myanmarului, Yangon, pentru o misiune pe care el însuşi a catalogat-o drept "foarte dificilă", Ban Ki-moon a fost primit liderul juntei, generalul Than Shwe.

"I-am declarat că aş dori să o văd. Mi-a replicat că aceasta face obiectul unui proces, însă eu am insistat că este un lucru important şi aştept un răspuns favorabil", a declarat secretarul general al ONU, citat de AFP.

Ban Ki-moon, a cărui vizită în Myanmar se încheie sâmbătă, şi-a reafirmat apelul la eliberarea celor peste 2.000 de deţinuţi politici aflaţi, conform ONU, în închisorile birmaneze.

Suu Kyu se află închisă de la jumătatea lunii mai alături de 2.100 de deţinuţi politici, pentru presupusa încălcare a prevederilor legate de arestarea sa la domiciliu, primind vizita unui american şi este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani.

  • Partidul de opoziţie al lui Aung San Suu Kyi a câştigat alegerile din 1990 cu  83% de procente, dar ea a fost împiedicată de militari să devină premier. Pentru încercările de a instaura democraţia în Myanmar, Suu Kyu a obţinut Premiul Nobel pentru pace în 1991
image
  • Aung San Suu Kyi este fiica uneia din cele mai proeminente personalităţi din istoria birmaneză a secolului XX, fondatorul armatei şi luptător pentru libertate, generalul Aung San
  • Suu Kyi (64 de an) a fost lipsită de libertate 13 din ultimii 19 ani


În 1989 Birmania şi-a schimbat oficial versiunea engleză a numelui, din Burma în Myanmar, împreună cu schimbarea denumirii capitalei din Rangoon în Yangon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite