VIDEO ONGFest, mozaic cultural al societăţii civile
0
Străzile Franceză, Stavropoleus, Poştei, Sf. Dumitru şi Smârdan au găzdut pentru trei zile cel mai mare eveniment al societăţii civile din România, ONGFest. Evenimentul a avut o bogată agendă culturală, 90 dintre cele aproximativ 200 de organizaţii nongevernamentale au avut programe culturale. Click pentru FOTOGALERIE!
Organizatorul evenimentului, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), este la a patra ediţie, însă celelalte trei au avut loc în 1997, 1998 şi 2000. După nouă ani, ediţia de anul acesta s-a axat pe ONG-uri, motiv pentru care s-a decis şi schimbarea denumirii, din Fundaţii şi Asociaţii din România (FAR) în ONGFest.
Cuvântul de ordine al celor trei zile a fost diversitate, printre participanţi regăsindu-se organizaţii nonprofit, instituţii publice, fundaţii corporatiste, companii şi donatori, cum ar fi: Camera Deputaţilor – Relaţia cu Societatea Civilă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Fundaţia Dinu Patriciu, Fundaţia Sensiblu, A&D Pharma.
ONGFest a fost organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Banca Comercială Română şi finanţat de Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe şi EEA Grants, potrivt site-ului evenimentului.
Aurelia Grigore, coordonator departament PR al FDSC ne-a declarat că numărul vizitatorilor pe parcursul celor trei zile a fost de aproximatv 30.000. Persoanele prezente au fost receptive la proiectele prezentate de participanţi, mai ales pentru că modul de expunere a fost extrem de atractiv. Pe lângă pliantele clasice cu informaţii despre participanţi au fost concerte, piese de teatru, tombole, dansuri pe scenă şi pe stradă. Bucureştenii au aplaudat la dansurile oferite de Asociaţia Sindrom Down Bucureşti, care au avut loc vineri, în prima zi a evenimentului. De altfel, dansurile elene, aromâne şi rrome s-au bucurat de un succes imens.
2% mai puţin pentru ONG-uri
- ONG-urile cer clarificări Guvernului
- Suma strânsă în 14 ani în conturile copiilor nu depăşeşte 1.000 de euro
Principala sursă de finanţare a organizaţiilor nonguvernamentale provine din cei 2% pe care îi poate dona fiecare cetăţean din impozitul anual, însă acest lucru s-ar putea schimba. Guvernul a înaintat un proiect de lege prin care cei 2% se pot redirecţiona către ONG-uri sau către un fond pentru copiii proprii, lucru care reduce considerabil şansele de supravieţuire a multor ONG-uri.
Deşi finanţarea se poate obţine şi prin alte surse, acceste surse presupun un efort imens. Fondurile structurale, una dintre alternative, sunt greu de accesat, proiectele fiind greu de concceput pe de o parte, iar pe de altă parte fiind necesar un aport financiar al ONG-ului care depune priectul respectiv.
În acest sens FDSC, împreună cu SMURD şi Asociaţia de Relaţii Comerciale (ARC), a depus o scrisoare deschisă pentru a se renunţa la acest proiect de lege. În cadrul ONGFest au fost semnate mai multe petiţii pentru a se renunţa proiectul de lege înaintat de Guvern.
După aderarea României la Uniunea Europeană, mulţi finanţatori ai ONG-urilor s-au retras, printre aceştia fiind în mare parte ambasade. În acest moment mai oferă finanţare Fondul Norvegian şi unii finanţatori americani, după cum ne-a declarat Aurelia Grigore.
Adoptă un câine de la actriţa Monica Davidescu

Printre multele cauze susţinute în cadrul festivalului a fost şi cea referitoare la animalele fără stăpân. Actriţa Monica Davidescu a venit alături de Fundaţia Cuţu-Cuţu cu doi căţeluşi de două luni sterilizaţi pentru a-i oferi spre adopţie.
Monica Davidescu ne-a declarat că mulţi dintre participanţi au fost receptivi, o pisicuţă fiind adoptată, iar pentru alta existând o promisi une în acest sens. “Dacă fiecare persoană ar lua un câine şi l-ar duce la un centru pentru sterilizare, problemele cu câinii comunitari ar dispărea în curând, însă ne lovim de indiferenţa cetăţenilor la fiecare pas”, a declarat actriţa pentru Adevărul.
“Speranţa de viaţă a acestor animale este de 4-5 ani, iar dacă ar fi sterilizate, problema ar fi rezolvată într-o perioadă de timp relativ scurtă”, ne-a mai spus Monica Davidescu.
Biblioteca Vie – Premieră naţională
Unul dintre cele mai interesante proiecte de la ONGFest a fost Biblioteca Vie, mai exact prima Bibliotecă Vie din România. Aflată deja la a treia ediţie, Biblioteca Vie a oferit spre “citire” mai multe cărţi vii, mai exact personaje. Participanţii la eveniment au putut să petreacă 40 de minute cu Deţinuţi, Homosexuali sau Lesbiene, Pensionare, Ţigancă, Poliţist, Corporatisit, Persoane cu disabilitati.
“Cărţile nu s-au plictisit la ONGFest, au fost împrumutate de multe persoane”, ne-a declarat Alina Iordache, voluntar A.R.T. Fusion. Ediţiile anterioare ale Bibliotecii, Expoziţie de sunet la Centrul Naţional al Dansului: “Have a lemon – Taste Diversity” şi Festivalul Ia ARTitudine! s-au bucurat de acelaşi succes.
“Asociaţia A.R.T. Fusion încearcă să elimine stereotipurile, să demonstreze prin acest proiect că generalizarea nu e bună. Astfel oamenii pot să vorbească cu cărţile şi să depăşească barierele sociale”, a mai spus Alina Iordache.
Următoarele două ediţii ale Bibliotecii Vii vor fi la sfârşitul lunii septembrie la Tuşnad şi în octombrie la Bucureşti.
“Glume în vacanţă”, marca InDArt
Teatrul InDArt, care s-a prezentat la ONGFest cu piesa de teatru “Glume în vacanţă” – culegere de momente vesele, după cum a fost caracterizată de Natalia Marţianu, vicepreşedintele InDArt, s-a înfiinţat în 2006. Este vorba e o trupă de teatru formată din actori şi studenţi la actorie care a susţinut mai multe spectacole în Bucureşti şi în ţară.
Asociaţia Culturală InDArt, în cadrul căreia funcţionează Teatrul InDArt, este un ONG care are ca obiectiv crearea unui cadru educaţional prin activităţi artistice , promovarea oricărui act cultural în medii defavorizate, promovarea mediului cultural şi social românesc.
Vicepreşedintele organizaţiei a declarat pentru Adevărul că participarea la acest eveniment a fost benefică pentru că a oferit oportunitatea de interacţionare între ONG-uri şi a fost o ocazie foarte bună pentru cunoaşterea de potenţiali colaboratori, finanţatori sau voluntari.
Fundaţia Sensiblu - Partener ONGFest
Unul dintre partenerii evenimentului ONGFest a fost Fundaţia Sensiblu, alături de Sensiblu şi Centrul Medical Diagnosis, care a asigurat asistenţa medicală la punctul de prim ajutor. Anda Istrate, coordonator comunicare al Fundaţiei consideră participarea la eveniment o oportunitate pentru relaţionarea cu alte ONG-uri.
Adevărul: În ce sens a ajutat participarea la ONGFest Fundaţia Sensiblu?
Anda Istrate: Acest eveniment a însemnat pentru noi şansa de a ne întâlni cu reprezentanţii ONG-urilor din ţară, de a comunica direct cu cei implicaţi în promovarea valorilor societăţii civile din România. A fost un prilej binevenit să ne cunoaştem programele şi proiectele, să ne împărtăşim experienţa şi să milităm pentru menţinerea prevederii 2% din codul fiscal.
Adevărul: Cât de receptivi au fost participanţii la campaniile Fundaţiei Sensiblu?
Anda Istrate: Cei care au trecut pe la standul Fundaţiei s-au arătat interesaţi de proiectele pe care le derulăm în mod constant, precum şi de posibilitatea de a încheia parteneriate de durată pe subiecte de interes comun.
Adevărul: Cât de mult a fost atras publicul de corul de copii?
Anda Istrate: Atracţia celei de-a doua zile a târgului a fost specatolul oferit de Ansamblul de copii Creveniceanca, acompaniat de taraful de lăutari din satul Crevenicu, judeţul Teleorman, sponsorizat de Sensiblu. Cei 20 de copii au interpretat cântece şi dansuri populare din Oltenia şi i-au încântat pe cei prezenţi, chiar şi pe organizatori, cu voioşia şi dezinvoltura lor, aducând o notă de prospeţime în peisajul manifestărilor culturale.
Adevărul: Ce proiecte a prezentat Fundaţia Sensiblu la ONGFest?
Anda Istrate: Fundaţia Sensiblu s-a prezentat în faţa publicului de la ONGFest cu programele pe care le derulează permanent, respectiv: Programul Casa Blu, care oferă adăpost temporar, asistenţă socială şi juridică femeilor şi copiilor, victime ale violenţei domestice, Programul Start, ce se adresează viitoarelor mămici şi le furnizează informaţii utile despre sarcină şi primele 3 luni din viaţa nou-născutului, Programul de Psihoterapie pentru cuplu şi familie, şi mai noul grup de suport adresat oricărei persoane care s-a aflat sau se mai află încă într-o situaţie de abuz în familie.
Participanţii au fost, de asemenea, invitaţi să se implice în Campania anuală de activism împotriva violenţei în familie, organizată de Fundaţia Sensiblu în fiecare an, în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie. Mai multe detalii puteţi afla de pe site-ul www.fundatiasensiblu.ro.
Deşi au fost unele probleme organizatorice, iar unii dintre partecipanţi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că spaţiul în care s-a desfăşurat evenimentul nu a fost finalizat de Primăria Capitalei, deşi s-a aflat printre partenerii principali, per total, ONGFest a fost un succes.