VIDEO Dosar nuclear / Negocieri la Geneva privind dezarmarea Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Dosar nuclear / Negocieri la Geneva privind dezarmarea Iranului
VIDEO Dosar nuclear / Negocieri la Geneva privind dezarmarea Iranului

Discuţiile între cele şase puteri responsabile cu dosarul nuclear iranian (Rusia, China, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie şi Germania) şi autorităţile de la Teheran au început joi dimineaţă într-o vilă în apropiere de Geneva, după 14 luni de întrerupere.

Discuţiile ar trebui să permită clarificarea intenţiilor de cooperare ale Iranului pe tema dosarului său nuclear după o săptămână plină de evenimente, între care dezvăluirea existenţei celei de a doua uzine de îmbogăţire a uraniului la Qom, tirurile iraniene cu rachetă

Negocierile au debutat printr-o întâlnire între şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, care conduce procesul, liderii politici ai grupului 5+1  şi negociatorul iranian, Said Jalili, reuniţi în jurul unei mese rotunde într-o vilă de pe lacul Leman.

  • Negociatorul iranian Said Jalili i-a avertizat pe reprezentanţii marilor puteri că Republica islamică nu va renunţa niciodată la drepturile sale "absolute".
  • Iranul a propus marilor puteri ca o terţă parte să îmbogăţească uraniul la nivelul cerut pentru alimentarea reactorului său nuclear de cercetări de la Teheran. "Aşa cum am mai spus la New York, noi avem nevoie de uraniu îmbogăţit la 19,75 la sută. Noi am spus şi propunem să îl cumpărăm de la cineva care este pregătit să îl vândă pentru noi. Suntem gata să furnizăm uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută şi ei pot să îl îmbogăţească mai mult şi să ni-l furnizeze la 19,75 la sută", a zis Mahmoud Ahmadinejad.


În cursul unui dineu privat care a avut loc la New York, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a explicat că ţara sa încearcă să obţină uraniu îmbogăţit 20% pentru cercetări medicale. Iranul a informat în urmă cu mai multe luni Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) că vrea să cumpere astfel de uraniu, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, au declarat surse apropiate dosarului. "Dacă aţi fi în locul nostru şi nu aţi putea primi combustibilul necesar pentru aceste echipamente medicale, ce aţi face?", a întrebat Ahmadinejad la dineu, potrivit unor persoane prezente. "Dacă nu l-aţi produce, de ce alte mijloace aţi dispune pentru a-l obţine?", a adăugat el. Programul actual al Iranului permite îmbogăţirea uraniului la 5 la sută. Este nevoie de combustibil compus din 90 la sută uraniu pentru fabricarea unei bombe atomice.

  • Potrivit lui Ahmadinejad, discuţiile de la Geneva reprezintă în acelaşi timp "o ocazie excepţională pentru Statele Unite şi anumite ţări europene de a-şi remedia modul cum tratează cu alte ţări ale lumii". "Liderii acestor ţări au comis o eroare istorică făcând comentarii cu privire la noua uzină. Apoi, au mai afirmat că Iranul ar trebui să permită accesul la centru cât mai curând posibil", a declarat preşedintele. "Dar cine sunteţi voi ca să spuneţi agenţiei (AIEA) şi Iranului ce să facă?", a afirmat el.
  • Negociatorii reuniţi joi la Geneva pentru a discuta despre dosarul nuclear iranian nu au abordat subiectul sancţiunilor
  • Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a cerut Iranului detalii despre al doilea centru de îmbogăţire a uraniului precum "numele şi locul, statutul construcţiei şi planurile de introducere a materialului nuclear" şi un acces rapid la acesta.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite