VIDEO Revolta amazonienilor din Peru: Evo Morales este acuzat de interese economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe din Peru l-a catalogat pe şeful de stat al Boliviei, Evo Morales, ca fiind un "duşman". Replica autorităţilor de la Lima vine după ce Morales a zis că ciocnirile violente dintre poliţia peruană şi triburile amazoniene, soldate cu moartea a peste 30 de persoane, reprezintă un genocid.

Citiţi şi
VIDEO Revolta amazonienilor din Peru: autorităţi acuzate de muşamalizare, indienii continuă protestele


"Ceea ce se întâmplă în Peru, sunt convins că este un genocid pentru privatizarea pământurilor, pentru acordarea junglelor amazoniene corporaţiilor transnaţionale", a declarat Evo Morales, primul preşedinte indigen al Boliviei, potrivit upi.com.

Ministrul de externe peruan, Jose Antonio Garcia Belaunde,
a respins acuzaţiile şi a acuzat Bolivia şi Venezuela că incită la proteste. Oficialii de la Lima susţin că Bolivia şi Venezuela, ţări producătoare de gaze şi petrol, vor să împiedice Peru să îşi valorifice resursele şi să devină astfel un competitor

Peru şi-a retras marţi ambasadorul din capitala Boliviei, La Paz.

Violenţele din Peu au izbucnit pe 5 iunie, când peste 2000 de indieni - majoritatea cu suliţe şi macete - au început să protesteze pentru pământurile lor. Aproximativ 30 de protestatari şi 24 de ofiţeri de poliţie au murit în cea mai mare ciocnire din Peru în ultimii zece ani.

Mobilizarea indienilor amazonieni (circa 5.000, provenind din 60 de triburi) a început la 9 aprilie. Ei protestează împotriva unor decrete-legi adoptate de preşedintele Alan Garcia în 2007-2008, care oferă companiilor petroliere străine dreptul să le exploateze indienilor terenurile pe care trăiesc din vremuri ancestrale.

La rândul său, Garcia îi acuză pe indieni că „vor să îngenuncheze Peru, blocându-i drumul spre dezvoltare“.

Zona amazoniană acoperă aproape 60 % din suprafaţa statului Peru şi în ea trăiesc circa 600.000 de persoane grupate în 1.300 de comunităţi de amerindieni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite