VIDEO Incendiu la o fabrică de încălţăminte din Mogoşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi-dimineaţă, în jurul orei 6.20, a izbucnit un incendiu de proporţii la o fabrică de încălţăminte din localitatea Mogoşoaia, din judeţul Ilfov. Incendiul afectează o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi. Deasupra localităţii Mogoşoaia s-a ridicat un nor gros de fum produs de arderea materialelor textile şi de cauciuc, folosite la confecţionarea pantofilor. Unul dintre angajaţii fabricii care a stat de vorbă c

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a Judeţului Ilfov, locotenent Oana Mârzan, niciunul dintre muncitorii aflaţi în fabrică nu au fost răniţi. O singură femeie a suferit un atac de panică, fiind tratată de echipajul Ambulanţei Ilfov care se află la faţa locului.

AMENZI Bucureşti: Fabrica unui chinez, făcută scrum

Pompierii spun că aproximativ 90% din clădire este mistuită de flăcări, iar în porporţie de 50% flăcările sunt stinse în acest moment. Fumul a fost rezultatul arderii unor saci cu granule de plastic. Pentru a pătrunde spre focarele incendiului, pompierii au spart pereţii fostului grajd CAP, după ce au încercat să facă asta prin acoperiş, însă nu au reuşit. "În corpul fabricii existau două camere de locuit, care însă nu au fost afectate de incendiu", a declarat căpitanul Claudiu Zamfir, şeful Centrului Operaţional al ISU Ilfov.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/b1tv/incendiu/MVI_0597.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

UPDATE 10.30: În jurul orei 10.30 incendiul a reizbucnit, cu toate că pompierii anihilaseră în cursul dimineţii mai multe focare.

Societatea comercială JIANTE SRL, aflată în proprietatea cetăţeanului chinez Huang Jamei, a fost amendată anul trecut de către Inspectoratul de Stat pentru Protecţia Muncii, pentru că avea angajaţi la negru, potrivit şefului Inspectoratului de Stat pentru Protecţia Muncii, Constantin Miclău. Viceprimarul localităţii Mogoşoaia, Irinel Scriosteanu, a declarat, pentru "Adevărul" că Juang Jamei a cumăpărat terenul şi două grajduri ale fostului CAP, în 1995. "Noi am trimis deja câteva utilaje care să-i ajute pe pompieri să pătrundă spre focarele incendiului. Aşteptăm, rezultatele anchetei ISU, astfel încât să vedem ce sancţiuni putem da noi", a declarat viceprimarul.


UPDATE 9.46: Până la această oră nicio autoritate admninistrativă, reprezentând Primărie şi Prefectură nu s-a prezentat la locul incendiului.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/b1tv/incendiu/MVI_0599.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=right dispPlaylist=none playlistThumbs=false

UPDATE 9.42: Există ipoteza că incendiul a izbucnit din cauza unui reşou nesupravegheat, folosit de nişte muncitori care locuiau în incinta fabricii. 

UPDATE 9.38: Oamenii care munceau în fabrică nu lucrau în condiţii optime. Mai mult, societatea comercială a primit amenzi de la ITM pentru condiţiile precare, anul acesta având loc şi un accident de muncă în fabrică. Reprezentanţii societăţii au fost foarte atenţi la angajaţii care au dat detalii despre condiţiile în care s-a petrecut incendiul. Unul dintre angajaţi a fost bruscat şi bătut în timp ce dădea detalii reporterului "Adevărul". În fabrică lucrau la negru, fără contract de muncă, atât muncitori chinezi, cât şi localnici din Mogoşoaia.

UPDATE 9.15: La aproximativ 3 ore de la izbucnirea flăcărilor, pompierii au reuşit să limiteze suprafaţa afectată la aproximativ 250 de metri pătraţi, anihilând aproape toate focarele.  Toate bunurile din clădire au fost distruse în totalitate, iar proprietarii nu au putut recupera nimic. Din primele cercetări ale poliţiei, se pare că proprietarii chinezi nu aveau autorizaţie de mediu.

Potrivit Realitatea Tv, muncitorii din fabrica de încălţăminte din Mogoşoaia aveau program nonstop. 

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/b1tv/incendiu/MVI_0598.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false


UPDATE 8.31:  Zona a fost deconectată de la alimentare cu energie electrică şi cu gaz metan. ISU Bucureşti a trimis patru autospeciale în sprijunul pompierilor din Ilfov.

UPDATE 8.10: În jurul orei 8.10 la fabrică a sosit şi patronul societăţii, un cetăţean chinez care a refuzat să dea informaţii, invocând că nu ştie limba română. Locuitorii din Mogoşoaia spun că pe acel spaţiu a fost un sediu al CAP, iar de cinci ani de zile funcţionează în acea clădire fabrica de încălţăminte a chinezului. Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că firma a fost amendată de două ori anul trecut şi de două ori anul acesta, pentru nerespecatrea legislaţiei de mediu, cu câte 60.000 de lei.

PIPERA Bucureştiul, mai poluat decât Copşa Mică

POLUARE Bucureşti: „Cernobîlul“ din Pipera


UPADATE 8.03:

În doar o oră de la izbucnirea incendiului suprafaţa afectată a crescut de la 300 de metri pătraţi, la 500 de metri pătraţi. În fabrica de la Mogoşoaia se produceau papuci şi cizme de cauciuc. Patronul societăţii comerciale nu este de naţionalitate română. În depozitul incendiat se aflau mase plastice, însă patronul nu a putut spune ce cantitate.

UPDATE 7.57:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Ilfov a trimis pentru stingerea incendiului 7 autospeciale. În total la fabrica de încălţăţăminte se află 75 de pompieri. Angajaţii ISU au probleme cu alimnetarea cu apă, pentru că în zonă nu se găsesc hidranţi, potrivit reprezentantului ISU, Oana Mârzan.

Garda de Mediu a decis să amendeze patronii fabricii de încălţăminte, deoarece nu aveau măsuri de protecţie împotriva incendiilor.

INCENDIU VIDEO Restaurant din Capitală, ars până la temelii (FOTOGALERIE)

UPDATE 7.48: Pericol de mediu

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au declarat pentru Realitatea Tv că nu există, in acest moment un pericol real pentru mediu, fiind exclusă posibilitatea ca fumul să ajungă deasupra Capitalei. "Mai întâi trebuie să determinăm cauzele incendiului şi legalitatea desfăşurării activităţilor în acel spaţiu, apoi cu aparatele Agenţiei Naţionale de Mediu, vom măsura gradul de poluare. Pericolul există în măsura în care dispersia atmosferică  va crea influenţă asupra unei zone mai apropiate sau mai depărtate", a declarat şeful Gărzii de Mediu Ilfov, Marian David.

De asemenea, reprezentanţii ISU, au declarat pentru Realitatea Tv că nu există posibilitatea de extindere a incendiului şi că nici nu se poate stabili încă cauza izbucnirii incendiului. În acest moment acţionează şase autospeciale şi două Ambulanţe şi un echipaj de descarcerare. Muncitorii care au venit în dimineaţa asta la muncă, în mare parte muncitori chinezii, privesc alături de locuitori din Mogoşoaia cum arde depozitul de materiale al fabricii. Niciun reprezentant al conducerii societăţii comerciale nu s-a prezentat la locul incendiului.

Reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov, Elena Bucur, a declarat că o comisie specială de anchetă va stabili, după stingerea flăcărilor, care sunt cauzele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite