VIDEO Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a anunţat că Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în al doilea dosar al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Citiţi şi

Mineriada fără niciun vinovat

Revoluţia din decembrie: a fost sau n-a fost?
Faţa ascunsă a luptei pentru dezarmare

Scandal de ziua lui Iliescu
Atacatorul lui Ion Iliescu a ţinut un an ouăle la clocit
Încă nu ştim dacă am făcut o revoluţie

17.33 Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat pentru NewsIn, că va face plângere împotriva deciziei de scoatere de sub urmărire penală a lui Ion Iliescu, în dosarul din 13-15 iunie 1990 şi că va ajunge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă va fi nevoie.

Odată cu Iliescu au mai fost scoşi de sub urmărie penală fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi generalii în rezervă Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu.

Fostul şef de stat era acuzat de propagandă pentru război, genocid, tratamente neomenoase şi complicitate la tortură.

Iliescu susţine că asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990 “planează o gravă confuzie, care a persistat în toţi aceşti 19 ani”.

Virgil Măgureanu era acuzat de genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective şi însuşirea unor bunuri , distrugerea, jefuirea sau însuşirea unor valori culturale, iar Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu de tratamente neomenoase  şi distrugerea, jefuirea sau însuşirea unor valori culturale.

În primul dosar al mineriadei, Iliescu a primit pe 10 octombrie 2008 neînceperea urmăririi penale
în legătură cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de13-14 iunie 1990. Procurorii l-au considerat vinovat pe Ion Iliescu de eliberarea în forţă a Pieţei Universităţii pe 13 iunie 1990, dar au susţinut că decesele pentru care fostul preşedinte a fost acuzat s-au produs după evacuarea manifestanţilor şi în alte zone.

În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucureşti. Alături de forţele de ordine, minerii lui Miron Cozma au bătut "golanii"din Piaţa Universităţii, aşa cum i-a denumit Ion Iliescu şi au devastat sediile partidelor istorice.

La plecarea din Bucureşti, pe 15 iunie, minerii au fost transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde Ion Iliescu le-a mulţumit pentru acţiunea lor vitejească prin care au salvat democraţia din România.




Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite