VIDEO Miliţia iraniană, vinovată de moartea Nedei, tânăra devenită simbolul revoltelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Logodnicul tinerei iranience Neda, ucisă sâmbătă în manifestaţiile de la Teheran, a acuzat ieri seara miliţia islamică Basij, loială preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, pentru această crimă, relatează AFP.

"Se afla la câteva străzi distanţă de locul unde aveau loc manifestaţiile, în apropiere de cartierul Amir-Abad. Era împreună cu profesorul său de muzică, aşezată într-o maşină şi prinsă într-un ambuteiaj", povesteşte Caspian Makan, logodnicul Nedei Agha-Soltan.

Citiţi şi:

VIDEO Iranienii au manifestat din nou în centrul Teheranului, inspiraţi de Neda
Iranul declară că justiţia le va da o lecţie celor arestaţi în timpul protestelor
VIDEO Teheranul îşi retrage ambasadorul de la Londra

"Era foarte obosită şi îi era foarte cald. A ieşit din maşină pentru câteva minute. Atunci a fost împuşcată mortal", a adăugat el pentru BBC Persian TV, post de televiziune în Farsi al trustului britanic.

Imaginea feţei însângerate a unei tinere, despre care se spune că a fost ucisă sâmbătă la Teheran în timp ce privea manifestaţiile, a devenit simbol al mişcărilor de protest şi este agitată de manifestanţii ostili regimului.

Înregistrarea postată pe internet sâmbătă, a cărei autenticitate nu a fost confirmată, şi văzută de sute de mii de oameni este o secvenţă foarte crudă, prezentată ca arătând moartea în direct a lui "Neda", lovită de un glonţ în timp ce privea manifestaţiile pe o stradă din Teheran, unde se aflau mii de oameni.



"Martorii şi imaginile arată clar că probabil (membri ai miliţiei - n.red.) Basij, îmbrăcaţi în civil, au vizat-o deliberat", a spus logodnicul. "Martorii spun că au vizat-o în mod clar şi că a fost împuşcată în piept. A murit în câteva minute", a adăugat el.

Makan a declarat că tânăra a fost înmormântată duminică, după mai multe dificultăţi . "Am depus foarte multe eforturi pentru ca autorităţile să îi predea cadavrul. A fost dusă la o morgă din afara Teheranului. Responsabilii de la morgă au cerut să îi poată folosi trupul pentru donare de organe (...) Familia sa a acceptat pentru că voia să fie înmormântată cât mai repede posibil. Ne-au cerut să o înmormântăm într-un loc în care autorităţile au rezervat, aparent, morminte pentru cei ucişi în violenţele de la Teheran, de săptămâna trecută", potrivit logodnicului.

"Luni după-amiază organizasem o comemorare la moschee, dar autorităţile şi Basij au respins-o, de teamă că va atrage atenţia... Autorităţile îşi dau seama că toată lumea din Iran şi din afară îi cunoaşte povestea. De aceea nu au vrut comemorarea. Le-a fost teamă că ar putea veni mulţi oameni. În concluzie, pentru moment nu avem dreptul să organizăm o reuniune în memoria Nedei", a încheiat logodnicul.

Inspiraţi de Neda, circa o mie de manifestanţi au protestat, ieri, la Teheran împotriva regimului lui Mahmoud Ahmadinejad, reales în funcţia de preşedinte al Iranului săptămâna trecută. Fotografiile cu tânăra au fost folosite şi în manifestaţiile de duminică din întreaga lume, mai ales la Istanbul sau Los Angeles, iar lângă ele apare comentariul "Acesta este democraţia islamică".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite