VIDEO Milioane de asiatici au urmărit cu entuziasm eclipsa secolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Milioane de asiatici au urmărit cu entuziasm eclipsa secolului
VIDEO Milioane de asiatici au urmărit cu entuziasm eclipsa secolului

Sute de milioane de persoane din China şi India au urmărit în noaptea de marţi spre miercuri cum cea mai lungă eclipsă totală de soare din secolul 21 a cufundat în întuneric cea mai mare parte a Asiei.

Eclipsa a devenit totală la ora României 3.53, iar apoi a fost vizibilă pe un culoar de 15.000 de kilometri lungime şi 258 de kilometri lăţime, traversând de la vest la est India, Nepalul, Bhutanul, Bangladeshul, Myanmar, China, insulele sudice japoneze Ryukyu şi până în Oceaul Pacific.

Soarele a fost complet acoperit de Lună timp de şase minute şi 39 de secunde, într-o zonă puţin locuită din Pacific, un record care va fi depăşit abia în anul 2132. Întunericul a durat între trei şi patru minute în India şi aproximativ cinci în China. La Shanghai, vremea înnorată a stricat puţin spectacolul.

  • în nordul Indiei, un milion şi jumătate de pelerini hinduşi au mers în oraşul sfânt Kurukshetra pentru a face scălda în timpul eclipsei în ape purificate, despre care se spune că eliberează sufletele. Alte zeci de mii de persoane au urmărit fenomenul în oraşul sfânt hindus Varanasi, pe malul fluviului Gange. Condusă de preoţi hinduşi, mulţimea a salutat reapariţia soarelui ridicând braţele spre cer, iar apoi oamenii au intrat în apă.
  • Într-un sat din nordul ţării musulmane Bangladesh, zeci de mii de persoane s-au adunat pe un stadion şi "au început să plângă şi să tremure de teamă când soarele a dispărut, iar apoi au aplaudat când a reapărut", a povestit funcţionarul Banamali Bhoumik.
image
  • În India şi China, basmele şi legendele afirmă că eclipsele sunt semne bune, dar prevestesc şi evenimente nefaste. Cea de miercuri este "un moment foarte periculos pentru Univers", a avertizat Raj Kumar Sharma, un astrolog vedic din Bombay.
  • Indiencele însărcinate care îşi programaseră cezariene pentru ziua de miercuri au amânat operaţia, a anunţat spitalul Fortis din New Delhi.
  • În China imperială, eclipsele anunţau catastrofe naturale sau moartea împăratului, iar aceste superstiţii nu au dispărut. În schimb, eclipsa de soare a fost foarte profitabilă pentru comerţ şi turism.
  • La celălalt capăt al Asiei, la Bombay, astronomii amatori care s-au strâns la planetarium au fost nevoiţi să schimbe ochelarii speciali de eclipsă cu umbrele sau impermeabile, din cauza ploii.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite