VIDEO Ucigaşul Mihaelei Runceanu: graţiat în 2004, eliberat abia în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ucigaşul Mihaelei Runceanu: graţiat în 2004, eliberat abia în 2006
VIDEO Ucigaşul Mihaelei Runceanu: graţiat în 2004, eliberat abia în 2006

Daniel Cosmin Ştefănescu (41 de ani) a fost graţiat în 2004, dar a fost eliberat în 2006. El ameninţă acum România cu un proces la CEDO. Daniel Ştefănescu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea Mihaelei Runceanu, a fost eliberat graţie lui Ion Iliescu şi a fost ţinut ilegal în puşcărie peste un an.

Mai citeşte şi:


Criminalul a respirat aerul libertăţii după ce Ion Iliescu a semnat, în decembrie 2004, decretul de graţiere care l-a scăpat de puşcărie şi pe fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

„Sunt ateu!”, a spus, la data de 12 iunie 1990, Ştefănescu gardienilor de la Spitalul Penitenciarului Jilava. Un an mai târziu, în 1991, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe tânăr la 25 de ani de închisoare pentru omor.

Judecătorii au constatat că îndrăgita cântăreaţă Mihaela Runceanu a fost omorâtă, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989, în garsoniera sa, iar criminalul, care era prieten cu victima, a încercat să-i dea foc.

Prins după două zile de la comiterea oribilei crime, Ştefănescu a recunoscut că  el a omorât-o şi a explicat că a fost vorba de jaf şi că a luat de la aceasta mai multe electrocasnice, bijuterii, cosmetice, carnete CEC şi alte bunuri personale. Timp de 16 ani cât a stat în detenţie, Ştefănescu nu a dat bătăi de cap gardienilor.

Salvat de Decretul 1.164/2005

Şansa lui Ştefănescu de eliberare înainte de termen a venit în decembrie 2004, prin decretul colectiv de graţiere 1.164/2004, semnat de Ion Iliescu. Printre cele 46 de persoane graţiate s-au numărat şi Miron Cozma, fostul judecător Valentino Acatrinei şi fostul vicepreşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, Vasile Buşe.

Ulterior, Ion Iliescu a anulat decretul de graţiere, astfel că toţi cei eliberaţi au ajuns din nou după gratii. Rând pe rând, ei au fost eliberaţi după ce au susţinut în instanţă că reîncarcerarea s-a făcut în mod ilegal.

Procurorul a fost de acord cu eliberarea

„Restul de pedeapsă pe care îl mai aveam de executat a fost graţiat prin decret. Cel de-al doilea decret de revocare este nelegal”, a spus, la 31 martie 2006, Ştefănescu în faţa judecătorilor.

Nici măcar procurorul nu a mai cerut menţinerea în arest a criminalului. „În consecinţă, conform CEDO, decretul de revocare a graţierii individuale nr. 1.173/2004 este nelegal şi, ca atare, se constată că petentul se află, în acest moment, în stare nelegală de detenţie, deoarece restul de pedeapsă pe care acesta îl executa în prezent a fost graţiat prin decretul nr. 1.164/2004”, au motivat judecătorii.

image

Daniel Cosmin Ştefănescu

La data de 14 aprilie 2006, cel care a omorât-o pe Mihaela Runceanu a fost eliberat din Penitenciarul Rahova.

Ştefănescu: „Mihaela nu avea fiţe“

Invitat la emisiunea „Happy Hour” de la Pro TV, criminalul a şocat prin detaşarea cu care vorbea despre Mihaela Runceanu. Daniel Ştefănescu a povestit că se întâlnea cu Mihaela Runceanu pentru a-i duce casete video. S-au văzut de circa şase – şapte ori până s-o ucidă şi o descrie ca fiind o persoană „fără fiţe”.

Zâmbind, ucigaşul a spus că nu-i plăcea garsoniera Mihaelei Runceanu, pentru că avea prea multă mobilă. A subliniat în câteva rânduri că nu era „băiatul de casă” al îndrăgitei cântăreţe, dar n-a schiţat niciun gest de regret.

Găsit cu ajutorul agendei telefonice

Daniel Ştefănescu a omorât-o pe Mihaela Runceanu cu gândul de a-i fura mai multe bunuri din casă. Ucigaşul a depozitat obiectele furate în apartamentul prietenei sale de atunci. Poliţiştii l-au prins după ce au găsit numărul lui de telefon în agenda îndrăgitei cântăreţe.

Vezi mai jos motivarea eliberării ucigaşului Mihaelei Runceanu
Click pe fotografie pentru a mări imaginea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite