VIDEO Mexicul, răvăşit de războiul drogurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Mexicul, răvăşit  de războiul drogurilor
VIDEO Mexicul, răvăşit de războiul drogurilor

Poliţia Federală mexicană a arestat patru ucigaşi plătiţi, care au omorât peste 210 persoane. Reglările de conturi dintre reţelele de traficanţi şi autorităţi continuă să facă victime în majoritatea oraşelor mexicane.

Forţele de ordine din oraşul Ciudad Juarez (aflat la graniţa cu SUA, acesta a fost definit acum câteva zile „cel mai periculos din lume“) au obţinut o victorie în bătălia, încă necâştigată, împotriva narcotraficanţilor mexicani: arestarea a patru ucigaşi aflaţi „în solda“ cartelului din Juarez.

Asasinate pe bandă rulantă

Potrivit primelor declaraţii oficiale, aceştia au omorât la comandă peste 210 persoane, iar cifra ar putea fi mai mare dacă se pun la socoteală victimele unei alte bande de asasini care lucrează pentru acelaşi cartel.

„Cvartetul“ de ucigaşi face parte din gruparea armată „Linea“, miliţia negustorilor de moarte albă din Juarez. Cele mai multe victime ale celor patru erau

„Artistas Asesinos“, nume sub care operează un grup de tineri ce deservesc cartelul din Sinaloa (al concurenţei) condus de un cunoscut mafiot, El Chapo Guzman.

Ciudad Juarez, oraş ce numără peste 1,3 milioane de locuitori, este epicentrul războiului declarat comercianţilor de droguri de către autorităţile mexicane. Numai în 2008, aici au fost asasinate circa 2.000 de persoane.

Piaţă de miliarde

Comerţul cu droguri din Mexic către SUA este extrem de profitabil, cifra de afaceri fiind de cel puţin 73 de miliarde de dolari pe an. Un kilogram de cocaină se vinde în Statele Unite cu peste 95.000 de dolari.

Anual, din America Latină pleacă spre SUA circa 845 de tone de cocaină.

Traficanţi în familii de poliţişti

Presa de limbă spaniolă a relatat recent cazul unui şef de poliţie din municipiul mexican Apodaca, Amador Trevino. Acesta a avut neplăcuta surpriză să afle că fiica sa, Andrea, pe care nu o mai văzuse de când avea 16 ani, colabora cu un cartel din zona Monterrey (capitala statului Nuevo Leon, aflat în nord-estul Mexicului).

Andrea a fost capturată în timpul unui schimb de focuri dintre militarii mexicani şi traficanţi, care s-a soldat cu patru morţi, trei răniţi şi 12 arestaţi.

image

Un soldat al Marinei mexicane păzeşte un laborator ilegal de prelucrare a drogurilor din Culiacan  Foto: Epa



Persoanele reţinute făceau parte din celula „Zeta“, braţul armat al cartelului din Golf. Forţele de poliţie au găzit în unele depozite ale acestuia droguri, arme de foc, vehicule blindate şi uniforme false ale Agenţiei Federale de Investigaţii (echivalentul mexican al FBI).

Amador Trevino este de asemenea tatăl unui anume Amador Flores, fost director al secţiei de poliţie din Monterrey, implicat în prezent într-o anchetă a autorităţilor federale, fiind bănuit de colaborare cu traficanţii de stupefiante.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite