VIDEO Mazăre, în atenţia presei internaţionale după apariţia în uniforma nazistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Mazăre, în atenţia presei internaţionale după apariţia în uniforma nazistă
VIDEO Mazăre, în atenţia presei internaţionale după apariţia în uniforma nazistă

Presa internaţională nu a întârziat cu reacţiile la gestul oficialului român. CNN scrie că organizaţiile evreieşti l-au criticat aspru şi i-au cerut lui Radu Mazăre, care a defilat, duminică în uniformă de ofiţer nazist la o prezentare de modă, să demisioneze din funcţia de primar al Constanţei.

Într-o scrisoare către procurorul general, Centrul pentru Monitorizare şi Combaterea antiseminitismului în România a subliniat că Mazăre, împreună cu fiul său, îmbrăcat similar, "au intrat pe scenă defilând în pasul nazist de gâscă, atât de uşor de identificat", scrie CNN.

Directorul organizaţiei, Marco Katz, a declarat că Radu Mazăre a încălcat legea română şi l-a încurajat şi pe fiul său să facă acelaşi lucru, "educându-l în spiritul tratării cu dispreţ a legii".

Reuters relatează că uniforma nazistă este ilegală în România, care a negat participarea la Holocaust până în anul 2004, când o comisie independentă a ajuns la concluzia că autorităţile au ucis până la 380.000 de evrei în teritoriile aflate sub controlul acestora.

Aceeaşi sursă scrie că primarul Constanţei a declarat că şi-a dorit să se îmbrace ca un general al armatei germane pentru că i-a "plăcut întotdeauna această uniformă şi a admirat organizarea riguroasă a armatei germane".

BBC citează scrisoarea adresată de directorul Centrului Simon Wiesenthal Center din Ierusalim şi istoric al Holocaustului primarului Constanţei, care a criticat dur atitudinea lui Radu Mazăre.

"Este greu de descris durerea pe care apariţia dumneavoastră a cauzat-o, nu doar evreilor şi altor victime ale nazismului, ci oricărei persoane cu integritate morală care cunoaşte istoria celui de-al doilea război mondial. Astăzi este cunoscut faptul că Wehrmacht-ul a jucat un rol activ în uciderea în masă a evreilor europeni şi a multor alte victime nevinovate. Îmbrăcându-vă într-o astfel de uniformă, exprimaţi un sprijin nepermis şi o nostalgie faţă de o armată care a comis cele mai groaznice acte de genocid", a declarat acesta.

Efraim Zuroff a precizat că nu se aşteaptă ca Mazăre să îşi prezinte demisia, dar şi-a exprimat speranţa că primarul ar putea accepta sugestia sa de a crea o ediţie în limba română a unei expoziţii pe tema crimelor armatei naziste.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite