VIDEO Mafia ovulelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Harry Mironescu, specialist ginecolog şi conducător al clinicii private Sabyc din Capitală, este acuzat de trafic internaţional de ovule. El a fost arestat, alături de fiul său, Yair Miron, medic rezident şi unic asociat al clinicii, şi de Cecilia Borzea, responsabil pentru Relaţii cu Publicul.

Conform procurorilor DIICOT, cei trei, împreună cu medici specialişti din Israel, au pus bazele unui grup infracţional specializat în traficul de ovule, iar acum riscă pedepse de până la şapte ani de închisoare. Doi medici din Israel au primit interdicţia de a părăsi România. De altfel, în acest dosar au fost puse sub învinuire 22 de persoane.

Româncele îşi vând ovulele cu 1.000 de lei

„Traficanţii“ de ovule aveau drept scop identificarea unor cupluri, din străinătate, dornice de a fi beneficiarele tehnicii de reproducere umană asistată  din cauza dificultăţilor de a procrea pe cale naturală.

De asemenea, ei se ocupau şi cu racolarea unor românce, cu vârste între 18 şi 30 de ani care, în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 800 şi 1.000 lei, donau ovocitele necesare realizării tehnicii de fertilizare „in vitro” şi, implicit, se supuneau procedurii medicale ce implica stimularea ovariană pe cale artificială şi recoltarea ovocitelor.

30 de Israeliene, „ridicate“ de la clinică

În momentul desciderii la clinica Sabyc, anchetatorii au depistat 30 de femei din Israel pregătite pentru realizarea fertilizării „in vitro“. Embrionii ce urmau a fi implantaţi au fost obţinuţi în cadrul clinicii urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, în perioada săptămânilor anterioare şi fără a exista acordul Agenţiei Naţionale pentru Transplant privind acreditarea acestei activităţi.

Încercări nereuşite

Clinica Sabyc a fost obligată de magistraţi, anul trecut, să despăgubească cu aproximativ 10.000 de lei familia Cuvatov într-un proces - în premieră în România - privind inseminările „in vitro“. În anul 2004, Nicoleta şi Adrian Cuvatov au apelat pentru servicii medicale fertilizare în vitro (FIV) la clinica Sabyc.

După două încercări nereuşite de fertilizare şi aproximativ 5.000 de euro cheltuiţi, familia Cuvatov le-a cerut medicilor să demonstreze că sunt specializaţi pentru practică în România şi să prezinte dosarul cazului. Ei doreau să afle ce embrioni s-au folosit în acest caz, având indicii că nu exista o evidenţă a materialul reproductiv, după ce a fost recoltat.

Astfel că, familia Cuvatov a cerut returnarea banilor cheltuiţi. Sabyc le-a făcut o contraofertă: a treia inseminare pe banii clinicii.

Avocatul familiei Cuvatov, Claudiu Emanuel Bindiu, a arătat Judecătoriei Sectorului 1 că la dosar nu se află niciun act medical din care să rezulte „efectuarea nemijlocită a etapelor unei fertilizări «in vitro»“, nefiind menţionat nici personalul medical care a efectuat manevrele medicale şi de laborator în cursul fecundării.

Clinica nu deţinea controlul asupra materialului reproductiv, iar o femeie risca să fie fertilizată cu sperma altui bărbat sau să primească un embrion provenit de la o donatoare cu alte caracteristici decât cele solicitate.

Fără aviz

image


Clinica Sabyc a fost înfiinţată în 1999, fiind condusă de Yair Miron (foto), însă a primit aviz de funcţionare de la Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare „in vitro” în urmă cu doar o săptămână, deşi de la deschidere, în această unitate, au fost inseminate peste 2.000 de femei.

La serviciile clinicii au aplelat cupluri, în special din Israel şi Germania, care au plătit sume între 10.000 şi 15.000 de euro. De altfel, clinica nu este la primul scandal de proporţii, mai multor medici retrăgându-li-se, în 2005, dreptul de a profesa, după ce Ministerul Sănătăţii a reclamat la Parchet un posibil trafic internaţional cu ovule.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat ieri cu privire la activitatea desfăşurată la clinica Sabyc, urmând, ca, în funcţie de rezultatele anchetei, să decidă ce măsuri vor lua.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite