VIDEO Liban: Liderul majorităţii antisiriene revendică victoria în alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul majorităţii antisiriene susţinute de Occident, Saad Hariri, a revendicat astăzi victoria coaliţiei sale în alegerile din Liban. Alianţa condusă de gruparea proiraniană Hezbollah refuză, până la publicarea rezultatelor definitive, să-şi recunoască înfrângerea şi ar avea pregătit un plan de preluare a puterii în Liban în caz de eşec electoral, anunţă publicaţia israeliană Debka File.

Mai citiţi şi:
VIDEO Libanezii au ales între occident şi teroriştii Hezbollah

Minoritatea parlamentară condusă de Hezbollah şi majoritatea antisiriană sunt angajate într-o dispută interminabilă de la scrutinul legislativ din 2005, care a aruncat ţara într-un război civil în 2008, transmite Agerpres.

Potrivit AFP, Hezbollah doreşte un guvern de uniune indiferent de învingătorul în alegeri. Tabăra adversă refuză ca viitoarea opoziţie să dispună de un drept de blocaj în viitorul cabinet

"Felicitări vouă, felicitări libertăţii, felicitări democraţiei. Este o zi mare pentru istoria Libanului democratic. Nu există nici învingător şi nici învins în aceste alegeri, singurii câştigători sunt democraţia şi Libanul", a spus Saad Hariri în faţa susţinătorilor săi, după anunţarea victoriei.

Majoritatea antisiriană ar fi obţinut 70 de locuri în parlament, în timp ce tabăra condusă de Hezbollah ar fi câştigat doar 58 de mandate, anunţă postul de televiziune Future TV, aflat în proprietatea lui Hariri.

În replică, purtătorul de cuvânt al Hezbollah, Hassan Fadlallah, a refuzat să recunoască înfrângerea taberei sale înainte de publicarea reultatelor definitive, care va avea loc pe parcursul zilei.

"Niciun partid nu poate pretinde că a obţinut majoritatea în toatre comunităţile", a declarat el. Hassan Fadlallah a ţinut să atragă atenţia că Libanul nu poate fi guvernat decât de alianţe.

Pe de altă parte, principalul aliat creştin al Hezbollahului şiit a recunoscut înfrângerea alianţei lor de către majoritatea proocidentală la final de mandat.

"Este o victorie a coaliţiei de la 14 martie, dar şi o înfrângere a libanezilor care doreau schimbarea ţării", a declarat Michel de Chadarevian, membru al biroului politic al Curentului patriotic liber, condus de generalul în retragere Michel Aoun.

Rata de participare la alegeri a fost de 54,08%, un "record" în ultimii 20 de ani, a punctat ministrul de interne Ziad Baroud.



Hezbollah pune la cale o lovitură militară


Organizaţia şiită libaneză Hezbollah ar fi pregătit un plan militar de preluare a puterii în Liban în eventualitatea unei înfrângeri electorale, susţine Debka File, publicaţie israeliană specializată în probleme militare şi de securitate, citată de Agerpres.

Potrivit planului B, pus la punct de liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, miliţiile şiite sud-libaneze ar fi capabile să-i convingă pe militarii şiiţi care alcătuiesc aproximativ jumătate din efectivele armatei libaneze de 75.000 de oameni să treacă de partea Hezbollah, precipitând dezintegrarea armatei naţionale libaneze.

Planul de preluare a puterii de către Hezbollah ar fi srijinit de ofiţeri iranieni şi sirieni ataşaţi la cartierul general al lui Hassan Nasrallah care ar asigura o preluare a puterii eficientă şi lipsită de vârsare de sânge întrucât la Beirut, în afară de armata naţională libaneză, nu există nicio altă forţă militară capabilă să se confrunte cu Hezbollah, precizează sursa citată.

Debka File subliniază că înfrângerea electorală a Hezbollah va avea o influenţă directă asupra rezultatelor alegerilor iraniene din 12 iunie, întrucât actualul preşedinte iranian, Mahmoud Ahmedinejad, şi-a pus prestigiul personal la dispoziţia campaniei electorale a aliatului său libanez, Hezbollah şi a sprijinit campania electorală a acestuia cu 100 de milioane de dolari.

Confirmarea înfrângerii Hezbollah este o victorie pentru SUA şi influenţa americană împotriva unei tentative siriano-iraniană de preluare a puterii pe cale electorală în Liban, comentează Debka File.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite