VIDEO Laureata Nobel închisă în Myanmar inflamează scena internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Laureata Nobel închisă în Myanmar inflamează scena internaţională
VIDEO Laureata Nobel închisă în Myanmar inflamează scena internaţională

China a cerut miercuri comunităţii internaţionale să respecte suveranitatea Myanmarului, ţară care a condamnat-o marţi pe liderul opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, la 18 luni de arest la domiciliu.

Regimul de la Shanghai a lăsat să se înţeleagă că nu va aplica sancţiunile ONU împotriva Myanmarului. Nici Rusia nu a luat până acum o poziţie fermă în privinţa procesului.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe chinez, Jiang Yu, a cerut discuţii despre situaţia liderului opoziţiei birmeneze, dar nu este de acord cu interferenţa externă. "Acest lucru ar fi în primul rând benefic pentru stabilitatea regională", a zis Jiang Yu.

  • China şi India sunt printre puţinele ţări care susţin regimul birmanez şi întreţin cu acesta relaţii economice strânse


Ministrul malayezian de externe, Anifah Aman: a solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în urma condamnării opozantei birmane, "pentru a discuta această situaţie, ce suscită o mare îngrijorare". ASEAN regrupează Thailanda, Malayezia, Singapore, Indonezia, Insulele Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar şi Cambodgia.
Premierul britanic Gordon Brown: "Sunt trist şi indignat de verdictul ce a urmat mascaradei de proces în cazul Aung San Suu Kyi". Verdictul este "o dovadă suplimentară a faptului că regimul militar birman este hotărât să acţioneze cu un dispreţ total faţă de drept şi opinia internaţională"
Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene: "UE cere autorităţilor să o elibereze imediat şi fără condiţii /.../ UE va întări măsurile restrictive pe care le-a luat şi care vizează regimul din Myanmar, între care interesele economice"
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy"Autorităţile birmane au arătat prin acest verdict nedrept decizia lor de a ignora mesajele de presiune din partea comunităţii internaţionale. Preşedintele Nicolas Sarkozy cere Uniunii Europene să reacţioneze rapid prin adoptarea de noi sancţiuni împotriva regimului birman, care ar trebui să vizeze în mod special resursele de care acesta profită direct - lemnul şi rubinele obţinute prin minerit"
14 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace: au cerut ONU, într-o scrisoare dată publicităţii la Oslo, să ancheteze "crimele împotriva umanităţii" comise în Myanmar. Printre semnatari se numără Dalai Lama, Mihail Gorbaciov, Kim Dae-jung, Elie Wiesel.


Liderul opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi (63 ani), a fost condamnată marţi la 18 luni de arest pentru încălcarea regulilor privind arestul său la domiciliu. Ea a fost arestată la domiciliu din 2003 sub acuzaţia că a primit un american, care a traversat un lac înot pentru a ajunge la reşedinţa ei. Autorităţile au inculpat-o pe aceasta în baza Articolului 22 al legii privind protejarea statului de pericolele reprezentate de "elemente subversive".

  • Partidul de opoziţie al lui Aung San Suu Kyi a câştigat alegerile din 1990 cu  83% de procente, dar ea a fost împiedicată de militari să devină premier. Pentru încercările de a instaura democraţia în Myanmar, Suu Kyu a obţinut Premiul Nobel pentru pace în 1991
  •  Aung San Suu Kyi este fiica uneia din cele mai proeminente personalităţi din istoria birmaneză a secolului XX, fondatorul armatei şi luptător pentru libertate, generalul Aung San
  • Suu Kyi (64 de an) a fost privată de libertate timp de 14 din ultimii 20 de ani


În 1989 Birmania şi-a schimbat oficial versiunea engleză a numelui, din Burma în Myanmar, împreună cu schimbarea denumirii capitalei din Rangoon în Yangon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite