VIDEO Jurnalist vânat de tinerii lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Jurnalist vânat  de tinerii lui Putin
VIDEO Jurnalist vânat de tinerii lui Putin

Jurnalistul rus Alexander Podrabinek a scris „ireverenţios“ despre trecutul comunist. A primit ameninţări şi acum se ascunde. Ameninţările primite de către jurnalistul independent Alexander Podrabinek provin de la o mişcare naţionalistă de tineret.

Mai citeşte şi:
VIDEO Zeci de jurnalişti ucişi în circumstanţe suspecte în perioada Putin. Coincidenţă?
Dosarul Politkovskaia a fost retrimis la Procuratură (ITAR-TASS)
Presa rusă: Natalia Estemirova ştia cine a ucis-o pe Anna Politkovskaia

Totul a pornit de la povestea unui restaurant din Moscova despre care jurnalistul rus a relatat acum câteva săptămâni. Restaurantul se numea „La anti-sovieticu’” şi din acest motiv fusese luat la ochi de către oficialii locali.

„E insultător pentru bravii noştri veterani” au spus notabilităţile, care au intrat astfel în vizorul jurnalistului. Alexander Podrabinek a scris un articol pe www.ej.ru în care a reamintit crimele stalinismului şi i-a acuzat pe actualii potentaţi că încearcă să rescrie istoria prin ridicarea în slăvi a perioadei staliniste.

Atât le-a trebuit unor vigilenţi apărători ai valorilor „ruseşti”. Gruparea de tineri naţionalişti ruşi „Naşi” (în traducere „Ai noştri”), constituită pe vremea când preşedinte era Vladimir Putin, s-a declarat scandalizată de articolul lui Alexander Podrabinek şi a anunţat că s-a hotărât „să-i picheteze casa”. Ziaristul, care nu e naiv, a anunţat şi el la rândul lui că s-a decis să nu mai vină acasă. „Mă tem pentru viaţa mea” a postat el luni pe un blog.

„Tradiţia“ rusă

Ultimii ani sunt plini de exemple de jurnalişti ruşi care au ajuns rău după ce au scris „urât” despre perioada stalinistă sau despre regimul Putin. Din 2000 încoace, în Rusia şi-au pierdut viaţa 17 astfel de jurnalişti, fapt care a făcut din Rusia a treia ţară din lume din punctul de vedere al condiţiei precare a gazetarilor. Notoriu a rămas cazul ziaristei Anna Politkovskaia, ucisă cu cruzime în 2006 pentru articolele ei acide la adresa Kremlinului.

Cazul lui Alexander Podrabinek vine de asemenea într-un moment sensibil pentru politicile Kremlinului. De câtva timp, autorităţile ruse par într-o ofensivă serioasă de reabilitare a trecutului sovietic, inclusiv a lui Stalin. Afirmaţia tranşantă a ziaristului – „Voi încercaţi să înfăţişaţi în manualele de şcoală şi în mass-media o ţară complet diferită de adevărata Uniune Sovietică” – nu are cum să treacă neobservată la Kremlin.

Podrabinek, despre libertatea presei şi regimuri totalitare

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite