VIDEO Japonia se îndreaptă după 50 de ani către un alt partid de guvernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Japonia se îndreaptă după 50 de ani către un alt partid de guvernământ
VIDEO Japonia se îndreaptă după 50 de ani către un alt partid de guvernământ

Partidul Liberal-Democrat (PLD) din Japonia, aflat la putere din 1955, ar putea să ajungă în opoziţie după ce a fost acuzat de majoritatea japonezilor că a slăbit protecţia socială şi a favorizat sărăcia.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Japonia a început marţi şi ea ar putea să ducă la plecarea de la putere a conservatorilor după o dominaţie a acestora de o jumătate de secol.

Premierul japonez Taro Aso a admis joi existenţa unei nemulţumiri populare. Potrivit tuturor sondajelor de opinie, PLD ar urma să piardă scrutinul de duminică în faţa Partidului Democrat din Japonia. "Nu am reuşit să explicăm calităţile conservatorismului. Regretăm că nu am trimis un mesaj clar în aceşti ultimi ani", a spus Taro Aso.

De la victoria în alegerile legislative din 2005, PLD a desemnat trei premieri, fără a reuşi însă să contracareze scăderea popularităţii. Partidul este acuzat de majoritatea japonezilor că a slăbit protecţia socială şi a favorizat sărăcia.

Partidul Liberal-Democrat (PLD) de dreapta al premierului Taro Aso este devansat în sondaje cu peste 10 puncte de principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat din Japonia (PDJ), condus de Yukio Hatoyama, dar o treime din persoanele chestionate afirmă că încă nu ştiu cu cine să voteze.

Yuiko Hatoyama(62 de ani) speră să câştige încrederea japonezilor îngrijoraţi de şomaj şi tentaţi, se pare, de "o altă politică" pe care acesta o propune, iar formaţiunea sa, a declarat că este gata să guverneze cu alte micii formaţiuni, precum Partidul Social Democrat.

  • Constituţia Japoniei specifică faptul că "cel mai înalt organism de putere în stat" este parlamentul bicameral, Dieta Japoniei. Dieta constă din Camera Reprezentanţilor cu 480 de locuri, aleasă prin vot popular, la fiecare patru ani sau la dizolvare şi o Cameră a Consilierilor de 242 de locuri, ai cărei membri aleşi popular au mandate de şase ani.
  • Cabinetul este compus dintr-un Prim Ministru şi miniştri de stat, şi răspunde direct Dietei. Primul Ministru trebuie să fie membru al Dietei şi este desemnat de colegii săi. Primul Ministru are puterea de a numi sau demite miniştri, majoritatea acestora fiind, obligatoriu, membri ai Dietei, toţi membrii cabinetului trebuind să fie civili.
  • Partidul Liberal Democrat (PLD) este la putere din 1955, cu excepţia unui guvern de coaliţie, format de partidele de opoziţie în 1993; cel mai mare partid de opoziţie este Partidul Democrat din Japonia, de orientare liberal-socială.
  • Japonia este singura ţară din lume condusă de un împărat. Constituţia Japoniei defineşte împăratul ca "simbol al statului şi al unităţii poporului". El execută datorii ceremoniale şi nu are putere reală, nici măcar în situaţii de urgenţă. Suveranitatea este pusă în mâinile poporului japonez prin constituţie. Floarea familiei imperiale japoneze este crizantema.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite