VIDEO 1 Iunie, o zi dedicată tuturor celor cu suflet de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO 1 Iunie, o zi dedicată tuturor celor cu suflet de copil
VIDEO 1 Iunie, o zi dedicată tuturor celor cu suflet de copil

Fiecare dintre noi îşi aminteşte cu bucurie de 1 iunie, când părinţii ne dăruiau dulciuri, cărţi, jucării sau hăinuţe. Tot atunci participam la serbarea de la şcoală sau grădiniţă, la fel şi fel de activităţi, de la desene pe asfalt până la concursuri de biciclete.

Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la 1 iunie de foarte multe ţări, printre care şi România. Nu se ştie clar cum s-a ajuns la această dată, însă în cateva zeci de state, în special cele foste comuniste, 1 iunie este dedicată copiilor.

Ziua copilului are origini în Turcia

Ziua Copilului îşi are originile în Turcia, când Marea adunare Naţională a Turciei a sărbătorit pentru prima dată această zi în 23 aprilie 1920.

În 1925, la Geneva, reprezentanţii a 54 de state din întreaga lume au participat la "Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copilului”. Participanţii au elaborat "Declaraţia privind Protecţia Copilului", axată pe combaterea sărăciei, a exploatării copiilor şi pe asigurarea educaţiei.

Chiar în timpul conferinţei, pe 1 iunie, consulul Chinei din San Francisco a organizat Festivalul Bărcii Dragonului pentru copiii chinezi orfani, sărbătoare veche ce marchează începutul verii în China. Această sărbătoare s-a bucurat de un mare ecou, astfel că foarte multe state au preluat data de 1 iunie ca zi a copilului.

Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la nivel mondial în octombrie 1955, sub sponsorizarea Uniunii Internaţionale pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.

20 noiembrie – Ziua Universală a Copilului

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 20 noiembrie 1959,  “Declaraţia Universală a Drepturilor Copilului”, atrăgând atenţia asupra problemelor cu care se confruntă minorii, în special cei din ţările comuniste. UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, înfiinţat în 1946) a stabilit la aceeaşi dată ca 20 noiembrie să fie Ziua Universală a Drepturilor Copilului, idee care pare să fi aparţinut unui elev în clasa a VIII–a, Rubab Mansoor. În preambulul aceste declaraţii stau scrise următoarele: “Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit".

Peste 30 de ani, la aceeaşi dată, Adunarea Generală a ONU a adoptat „Convenţia asupra Drepturilor Copilului", adoptată de 191 de state din întreaga lume, printre care şi România.

În funcţie de istoria fiecărei ţări, ziua copilului este sărbătorită la date diferite. În România şi în alte ţări foste comuniste este sărbătorită la 1 Iunie. Pe lângă 1 iunie, zi sărbătorită de cei mici şi cei mari, mai este recunoscută şi 20 noiembrie – Ziua Universală a Copilului.

Teledon UNICEF de ziua copilului

image

Pe 1 iunie, începând cu ora 21.00, la postul public de televiziune are loc a treia ediţie a Galei UNICEF.  Teledonul este organizat de UNICEF şi Societatea Română de Televiziune şi îi va avea ca prezentatori pe Andreea Marin Bănică şi Dan Bitman.

Teledonul face parte dintr-o campanie de strângere de fonduri organizată anual de UNICEF, care are ca scop extinderea programelor de educaţie parentală desfăşurate de această organizaţie în România.

Fondurile obţinute prin această campanie vor fi folosite pentru prevenirea abandonului familial, a violenţei împotriva copiilor şi a îmbolnăvirilor şi deceselor survenite în urma accidentelor domestice. Totodată, din aceste fonduri vor beneficia şi alte proiecte care urmăresc dezvoltarea timpurie a copiilor.

Spectacole dedicate celor mici, în toată ţara

Pentru că este ziua lor, cei mici vor putea participa la o mulţime de evenimente organizate special pentru ei.

1 Iunie la Piteşti

De 1 iunie, cu ocazia „Zilei Internaţionale a Copilului”, Primăria Municipiului Piteşti împreună cu Palatul Copiilor Piteşti şi Centru Cultural Piteşti, au pregătit o serie de manifestări dedicate acestei zile în Piaţa Primăriei Piteşti şi în sala Ars Nova a Centrului Cultural Piteşti. Vezi aici întregul program al evenimentelor dedicate zilei copilului.

Plimbări cu ponei, la ZOO Oradea

Grădina Zoologică organizează în zilele de 30, 31 mai şi 1 Iunie plimbări gratuite cu ponei, pentru toţi copiii. Evenimentul este organizat cu ocazia "Zilei Copilului". Cei care doresc să facă o plimbare sunt aşteptaţi la ZOO între orele 10:30 - 12:30 şi 17:00 - 19:00. (G.A.) Vezi aici celelalte evenimente organizate cu prilejul zilei copilului in Oradea.

La Cluj, karaoke pentru copii şi jocuri pentru părinţi

Cei mici sunt aşteptaţi de 1 iunie, începând cu ora 16.00, în parcarea exterioară a Iulius Mall din Cluj-Napoca, la "Alandala Day" (karaoke, parada modei cu cele mai trendy hăinuţe, face-painting şi animăluţe din baloane). Adulţii vor putea juca din nou ca şi în copilărie în cadrul evenimentului "O zi pentru copilul din tine'', organizat la Starbucks, începând cu ora 17.30.

Party la Hotel Iaki din Constanţa

image

De 1 Iunie, părinţii constănţeni cu dare de mână îşi pot trimite copiii la party. Hotel Iaki va organiza o petrecere cu jocuri interactive, concursuri antrenante, face – painting şi baloane modelabile. Atmosfera va fi întreţinută de personajele de animaţie. Organizatorii au pregătit un meniu special, cu tartine asortate, gujoane de pui, tort şi miniprăjituri. Părinţii trebuie să scoată din buzunar 79 de lei pentru participarea copilului la această petrecere.

Începând cu ora 14.30, la Palatul Copiilor, sute de copii vor participa la un spectacol cu surprize intitulat „Cântă, dansează, fii fericit copile!”. (Alina Enache)

De ziua lor, copiii din Vâlcea au intrarea gratuită la ZOO

Pe 1 iunie, cei mici, dar şi părinţii lor, vor avea acces liber la Grădina Zoologică din Râmnicu Vâlcea. Edilii spun că au luat această iniţiativă pentru a stimula pe râmniceni să viziteze  grădina, iar copiii să intre în contact cu natura. Manifestările de „Ziua Copilului”  vor continua şi la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul, unde copiii de la mai multe şcoli din oraş vor participa la un concurs de desene cu premii. Pe terasa parcului Mircea cel Bătrân vor fi organizate, ca în fiecare an, competiţii de role, skateboarding dar şi desene pe asfalt pe diferite teme. (Sergiu Mir)

La Iaşi, târg dedicat celor mici

Târgul “Lumea Copiilor” este un eveniment ce se desfăşuară în perioada 28 mai-1 iunie în Parcul Expoziţiei. 27 de fime care comercializează jucării, dulciuri şi articole vestimentare pentru copii sunt prezente la târg. De Ziua Copilului vor avea loc concerte susţinute de zeci de copii talentaţi din Iaşi, dar şi prezentări de modă.

Tot de 1 iunie, municipalitatea ieşeană şi Inspectoratul Şcolar Judeţean vor oferi premii profesorilor şi elevilor care au obţinut rezultate la olimpiadele şcolare. (Oana Ciornia)

Târg la MTR şi spectacole de circ, la Bucureşti

image

Muzeul Ţăranului Român va organiza şi în acest an un târg dedicat celor mici, unde vor avea loc schimburi de jucării, ateliere pentru copii şi o expoziţie de o zi. Târgul va avea loc în curtea muzeului şi în Sala Acvariu între orele 10.00-18.00. Preţul biletului este de 2 lei, iar cei mici se vor putea îndulci cu turtă dulce, vată pe băţ, prajiturele şi floricele.

Părinţii vor putea merge împreună cu cei mici şi la circ. În perioada 26 mai – 7 iunie, Circ & Variete "Globus" organizează cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Artă a Circului. La acest festival vor avea reprezentaţii zilnice, între orele 10 şi 19, trei dintre cele mai importante circuri  din lume: Circul "Salome" din Germania (Parcul Unirii), Circul "Le Masque" din Statele Unite ale Americii (Parcul Moghioroş) şi Circul Naţional "Berousek" din Cehia (Parcul Titan). Preţul biletelor variază între 30 şi 50 de lei. Bilele şi abonamentele pot fi achiziţionate de la locul fiecărui circ în parte.

Televiziunea pentru copii JimJam îi aşteaptă pe cei mici în Parcul Herastrau, la Roata Mare. Copiii vor avea parte de un program minunat, din care nu vor lipsi desenele animate, pictura pe faţă, jocurile interactive, concursurile de desen şi zecile de premii.

La Teatrul „Ion Creangă”, copiii sunt aşteptaţi de 1 iunie, între orele 10.30 – 13.00, la „Planeta Copiilor”. Aici va avea loc festivitatea de premiere a concursului de desen „Planeta, viitorul nostru”, organizat de Apa Nova Bucureşti şi Apa Nova Ploieşti. La concurs au participat peste 3000 de elevi cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani, din cele doua oraşe. Evenimentul îşi propune să sensibilizeze şi responsabilizeze copiii faţă de protejarea mediului, pornind de la ideea că acţiunile noastre prezente hotărăsc viitorul. După festivitatea de premiere, copiii vor viziona spectacolul Micul Prinţ, pus în scenă la teatrul Ion Creangă de regizorul Kincses Elemr.

Colecţia Disney Clasic, cadoul ideal pentru copilul tău

image

Ziarul "Adevarul" a lansat în 25 mai cele mai îndrăgite poveşti ale copilariei într-o nouă serie de lux, Colecţia Disney Clasic. Celebrele personaje din desenele animate Disney prind viaţă în paginile celor 12 volume full color, editate în Biblioteca Adevarul pentru Copii. Primul volum al colecţiei, lansat în 25 mai, a fost “Cartea Junglei”. De 1 iunie, cei mici vor putea primi cel mai frumos cadou – “101 Dalmaţieni”, pe care părinţii îl pot achiziţiona la preţul de 11,99 lei, numai împreună cu ziarul “Adevărul”. Titlurile şi datele de apariţie sunt:

• "101 Dalmaţieni" - 1 iunie,
• "Mica sirenă" - 8 iunie,
• "Aladin" - 15 iunie,
• "Frumoasa adormită" - 22 iunie,
• "Peter Pan" - 29 iunie,
• "Alice in Ţara Minunilor" - 6 iulie,
• "Cenuşăreasa" - 13 iulie,
• "Frumoasa şi Bestia" - 20 iulie,
• "Albă ca Zăpada" - 27 iulie,
• "Doamna şi vagabondul" - 3 august,
• "Bambi" - 10 august.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite